Crveni krst Doljevac: Podelom promo materijala obeležen Dan Crvenog krsta

Crveni krst Doljevac podelom promotivnog materijala u Pukovcu, o istorijatu ove organizacije,  obeležio je u ponedeljak Dan Crvenog krsta. Kako kažu u ovoj organizaciji Crveni krst Srbije osnovan je 25. januara po starom, odnosno 6. februara po novom kalendaru 1876. godine u Beogradu.

Neposredan povod nastanka Društva Crvenog krsta bilo je stradanje izbeglica posle Hercegovačkog ustanka i potreba pružanja pomoći ugroženom, izbeglom stanovništvu. Ideju za osnivanje ove humanitarne organizacije dao je dr Vladan Đorđević.

Crveni krst Srbije u kontinuitetu sprovodi zadatke i pomaže ugroženom stanovništvu u našoj zemlјi tokom svih 147 godina postojanja.

Crveni krst Doljevac osnovan je 26. septembra 1986. godine. Danas broji sedmoro zaposlenih i veliki broj volontera, koji aktivno učestvuju u svim aktivnostima. Ova organizacija svakodnevno obezbedjuje obroke za 600 korisnika u Narodnoj kuhinji. Pored toga, aktivni su tokom cele godine pre svega u organizovanju zdravstveno-preventivnih aktivnosti za osetljive kategorije stanovništva, organizovanju obuke za pružanje prve pomoći ili u oblasti dobrovoljnog davanja krvi, kao i u svim vanrednim okolnostima.

J.Kozomara

Foto: Crveni krst

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *