Da li je sada pravo vreme za kupovinu ogreva?

Leto je tek počelo, ali visoke temperature nisu prepreka za građane da već sada razmišljaju o ogrevu za zimu. I  dok su cene uglja iste kao i tokom grejne sezone, metar drva u letnjem periodu može da se pazari po oko 10 odsto nižoj ceni. Stovarišta u ovdašnjem kraju dobro su snabdevena iako smo još daleko od grejne sezone. Međutim, zanimljivo je da ima dosta i kupaca koji tragaju za ogrevom. Kupuju ga unapred i na rate, kako bi do zime otplatili već polovinu ceha. A ceh nije mali, jer je za zagrevanje kuće od stotinu  kvadrata za ugalj potrebno je oko sto hiljada dinara, za celu grejnu sezonu, a nekima i više od toga.

Vlasnici  stovarišta objašnjavaju da cene uglja neće biti niže ako ga kupujete usred leta, ali zato imaćete pogodnosti, poput kupovine na nekoliko rata, a druga pogodnost je da će ugalj biti kvalitetniji.

Kako objašnjavaju, cene uglja zavise od rudničkih cena i nisu povezane sa godišnjim dobom. – Sad već godinama držimo iste cene, ali je činjenica da poslednjih godina ljudi sve više kupuju ogrev leti.- kaže vlasnik stovarišta uglja u Doljevcu.

Tonu „Kostalca“ ili „Kolubare“, ovih dana, možete pazariti po ceni od 10.500 dinara, „Kovin“ košta 12.400, „Vreoci“ 15.500, dok  ugalj „Mezgraja“ košta  16.500 dinara po toni.

Sa druge strane, cena metra drva varira u zavisnosti od ponude i potražnje, pa je sada ova vrsta ogreva, kod nekih prodavaca, i do 1000 dinara jeftinija nego u jeku sezone.

Trenutna ponuda ogrevnog drveta nije velika i kubni metar košta oko 4.500 dinara. Usluga sečenja se dodatno naplaćuje, oko 500 dinara po metru.

Na stovarištu „Zenit“ u Medveđi možete naruči ogrevno drvo koje je već isečeno i složeno na paleti od jednog kubika. Oni u svojoj ponudi imaju sitno cepana drva za loženje šporeta, ali i drvo koje je pripremljeno za loženje kotlova za centralno grejanje.

Cena isečenog i složenog kubika ogrevnog drveta je 5.300 dinara, sa prevozom na kućnu adresu.

M.Jovanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *