Dan borbe protiv dijabetesa obeležen i u Doljevcu

dzPovodom svetskog dana borbe protiv dijabetesa stručne službe doljevačkog Doma zdravlja danas su organizovale akciju besplatnog merenja nivoa šećera u krvi, kako bi pacijentima skrenuli pažnju na ovu bolest koja je sve učestalija, kako u svetu tako i kod nas. To je i bio razlog da se u doljevačkom Domu zdravlja oformi   Savetovalište za dijabetes,u kojem pacijenti mogu dobiti sve savete o tome kako zdravim načinom života sprečiti pojavu dijabetesa, ili usporiti napredovanje bolesti  kod već obolelih. Savetovalište radi ponedeljkom, sredom i petkom, od 11:30 do 14:30.

Zabrinjava  da je sve više mladih koji obolevaju od dijabetesa ili su u riziku da dobiju bolest. Taj trend nije zaobišao ni stanovnike naše opštine. Prema dostupnim podacima oko 1100 osoba iz opštine Doljevac ima dijabetes, što čini 6,6 odsto populacije, a taj broj i dalje raste.

Lekari apeluju da se zdravim načinom života pojava bolesti može sprečiti. To podrazumeva kaže dr Jovanović izbegavenje pušenja, alkohola, konzervirane i industrijske hrane. Potrebno je i ishranu obogatiti voćem i povrćem, uključiti posno meso, a izbaciti slatkiše.  Takodje, napominje naša sagovornica jako je važna fizička aktivnost.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *