Dan opštine Doljevac, 13. oktobar obeležava se sutra, u sećanje na oslobodjenje 1944. godine

Dan opštine Doljevac 13.oktobar i ove godine biće obeležen Svečanom sednicom u velikoj sali doljevačke Javne biblioteke. Protokolom je predvidjeno da Svečana sednica bude održana od 10.45 minuta, uz pozdravnu reč predsednika opštine i dodelu plaketa, priznanja i zahvalnica Skupštine opštine zaslužnim pojedincima i ustanovama. Ove godine biće dodeljene 4 Pohvalnice, tri Plakete i 3 Povelje, kao najveće priznanje opštine Doljevac. Nakon toga, od 11.30 predvidjen je i kulturno-umetnički program.

Za Dan opštine uzet je ovaj datum u spomen na dešavanje pre 77 godina, 1944. godine, kada je u velikim borbama za oslobodjenje Niša, u poznatoj „Niškoj operaciji“ i teritorija današnje opštine Doljevac konačno oslobodjena od neprijatelja.

Na taj način najpre je prostor s leve strane Južne Morave konačno oslobodjen u Drugom svetskom ratu, a borbe se prenose na rejon planine Seličevice, sa zadatkom da se od neprijatelja očisti desna strana reke, prema Nišu. Borbe na Seličevici trajale su tog dana 1944. godine do kasnih popodnevnih sati, a neprijateljske snage proterane su do Malošišta, gde su se okršaji nastavili i sledećeg dana 14. oktobra. Tog dana jedinice 8., 10. i 12. brigade 22. divizije ušle su u Niš, zabeležio je hroničar doljevačkog kraja Zarije Stojković.

Prema administrativnoj podeli na srezove i okruge, posle oslobodjenja ovih krajeva, teritorija doljevačke opštine nije činila zasebnu celinu. Naime, Belotinac, Čapljinac, Malošište, Knežica, Ćurlina, Perutina i Klisura bila su u sastavu Niškog sreza, Čečina i Rusna Zaplanjskog sreza, u okviru Nišavskog okruga, a dobrička sela s leve i desne trane Toplice, Mekiš, Šarlinac, Orljane, Doljevac, Šainovac, Kočane i Pukovac pripadala su Dobričkom srezu i Topličkom okrugu.

U današnjim teritorijalnim okvirima i granicama opština Doljevac postoji od 1957. godine, nakon reorganizacije srezova i opština koja je otpočela1955. godine. Najpre je  u sastav tadašnje opštine pored Doljevca, ušao i Pukovac, kao i Kočane, Šainovac, Šarlinac, Orljane i Mekiš, koji su iz Dobričkog premešteni u Niški srez, a nakon toga formirana i opština u Belotincu, sa selima Malošište, Perutina, Ćurlina, Knežica, Čapljinac. Te dve opštine spojene su u jednu 1957. godine, a u njihov sastav ušla su i sela Čečina i Rusna.

J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *