Dan potrošača: EPS i prodavci sportske opreme nam zadaju najviše muka kažu u “Forumu”

Na Dan potrošača koji se obeležava svakog 15.marta Centar za zaštitu potrošača “Forum” iz Niša, ukazuje na najčešće i najveće nepravilnosti trgovaca ili preduzeća koja se bave pružanjem usluga. Kako je u izjavi radio Koprijanu rekao Jovan Jovanović predsednik ovog udruženja  simbolično, baš na današnji dan,  ovo udruženje se obratilo nadležnom ministarstvu, upućivanjem javnog protesta, s ciljem ukazivanja na nepravilnosti u radu jednog od najvećih preduzeća u našoj zemlji Elektroprivrede Srbije. Takodje, skreće se pažnja i na prodavce sportske opreme, koja je, u najvećem broju slučajeva lošeg kvaliteta, iako se radi o poznatim robnim markama koje se prodaju po paprenim cenama.

Iako je ova oblast dobro regulisana Zakonom o zaštiti potrošača, postoje  preduzeća i kompanije koja pojedine zakonske odredbe ne poštuju. Kako kaže naš sagovornik nepoštovanje poslovne i neposlovne prakse preduzeća Elektroprivreda Srbije, što je precizirano članom 17. Zakona o zaštiti potrošača, jedna je od osnovnih primedbi “Foruma”.  –Javno preduzeće EPS  isporučuje el.energiju potrošačima preko brojila kojima je  istekao rok baždarenja, pa su ona samim tim po članu 26. Zakona o meteorologiji neispravna i ne smeju se upotrebljavati. Da nelogičnost bude veća potrošači su u takvoj situaciji  krivi za nelegalno korišćenje el.energije iako je EPS nadležan za baždarenje brojila, tj. odgovoran za njihovu ispravnost, kaže Jovanović. Takodje, ne poštuje se ni član 56. Zakona o zaštiti potrošača jer na prodajnom mestu EPS-a nije istaknuto obaveštenje o načinu i mestu prijema reklamacije i nema ovlašćenog lica za njihov prijem u toku radnog vremena što je  zakonska obaveza EPS-a. Ne vode se ni knjige o reklamacijama, a potrošaču se ne saopštava broj pod kojim je ona zavedena, niti mu se šalje odgovor u roku od osam dana, što je takodje dužnost ovog preduzeća. I kao jako bitno ne poštuje se ni član 86, jer se ne obaveštavaju  potrošači, nakon isteka perioda od dva meseca, o dugovanju, niti im se ostavlja rok od 30 dana za njegovo izmirenje, nego mu se obustavlja isporuka struje, iako je potrošač dostavio prigovor na visinu obaveza, čak i  u situaciji kada redovno izmiruje tekuće obaveze. Dok se spor izmedju potrošača  i EPS-a ne reši, isporuka struje se ne može obustaviti. Isto tako, EPS uslovljava uključenje struje isplatom starih dugova, što je  takodje suprotno  zakonu. Mi iz “Foruma” tražimo da  se svi potrošači kojima je obustavljena isporuka el.energije privremeno priključe na sistem, dok se pred nadležnim institucijama taj spor ne reši. Takodje, zahtevamo da  EPS formira komisiju po članu 92. Zakona u kojoj će se nalaziti  predstavnici EPS distribucije, EPS snabdevanja i predstavnici potrošača  i da ta komisija postupa po članu 149. Zakona o opštem upravnom postupku  koji predvidja da se o prigovoru odlučuje rešenjem sa pravom žalbe, kaže predsednik Centra za zaštitu potrošača iz Niša.

Takodje, dodaje da se veliki broj kupaca žali na nekvalitetnu sportsku obuću, jer i najskuplji artikli traju 2 do 3 meseca, a reklamacije se odbijaju, sa obrazloženjem da  je uzrok njenog brzog habanja nepravilno održavanje, jer je to obuća za suvo vreme. –U postupku rešavanja reklamacije kao dokaz koristi se nalaz laboratorije koja je prilikom uvoza izdala deklaraciju, što je klasičan sukob interesa, kaže Jovanović. Čak i kopačka ima deklaraciju na kojoj piše da je to obuća za suvo vreme, iako se ta oprema, prema nameni, koristi i po kiši i po blatu.

Protest je upućen pomoćniku ministra trgovine za zaštitu potrošača, pomoćniku ministra za tržišnu inspekciju, generalnom direktoru EPS-a, kao i njegovim izvršnim direktorima.

J.Kozomara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *