Dan rozih majica obeležen u školi u Pukovcu

Danas su učenici  od petog do osmog razreda  OŠ „Vuk Karadžić“ u Pukovcu obeležili Međunarodni dan protiv vršnjačkog nasilja ili  Dan rozih majica. Kako kaže Violeta Vukotić profesor srpskog jezika i književnosti škole u Pukovcu  obeležavanjem ovog dana želeli su da podignu svest o problemu vršnjačkog nasilja, velikom problemu među decom i mladima, s mogućim teškim posledicama u kratkoročnoj i dugoročnoj perspektivi razvoja dece.

Dan rozih majica obeležen u školi u Pukovcu

Organizatori su Učenički parlament i Vršnjački tim uz podršku nastavničkog osoblja ove škole.

  • Cilj današnjeg dana je pre svega bio usmeren da deci prikažemo ljubav, toleranciju, pažnju, drugarstvo, empatiju, zahvalnost, ljubaznost, rad u grupi, saradnju, Jako je bitno da konkretnim primerima kod dece razvijemo prave pozitivne veštine i vrednosti. Kao prosvetni radnici delom smo odgovorni da naša deca nakon škole, nastave da budu primer drugarstva, ljubavi, tolerancije, humanosti, da nesporazume ne rešavaju nasiljem.  Ljubav, zajedništvo, drugarstvo, vrednosti su koje moramo promovisati i negovati- kaže profesorka Vukotić.

Kako dodaje učenici su uz pomoć nastavnika napravili od papira roze majice sa sloganima prigodnim za obeležavanje današnjeg dana i roze mašne koje su podelili svojim vršnjacima.

Cela škola je ukrašena roze balonima, a u hodnicima su istaknuti roze panoi na kojima je objašnjen značaj i istorijat današnjeg dana, odnosno da bi ukazali  na značaj tolerancije, empatije, nenasilnog rešavanja konflikata, nenasilne  i konstruktivne komunikacije.

Uz pomoć psihologa škole Tijane Đurić učenici su dekorisali školu roze balonima, a kako dodaje profesorka srpskog jezika Violeta Vukotić imali su i nesebičnu podršku direktora škole Saše Stojkovića koji je podržao ovu inicijativu, pa su pored učenika, roze majice obukli, u znak podrške, i svi nastavnici škole.

Roze dekoracija u školi  i roze panoi

Na kraju, svi učenici i nastavnici u školskom dvorištu napravili su srce, kao znak ljubavi i tolerancije, a roze majice prenele su snažnu poruku kao znak drugarstva i saosećanja svakom detetu koje doživi nasilje.

Podsetimo, ovaj dan simbolično se obeležava svake poslednje srede meseca februara, u mnogim zemljama sveta, i prihvaćen je 2007.godine nakon događaja u provinciji Nova Škotska gde je učenik jedne škole došao obučen u roze majicu. Grupa vršnjaka počinila je brutalno nasilje nad njim ne znajući da je dečak tim činom podržao svoju teško obolelu majku od karcinoma. Uz znak podrške činom drugarstva i saosećanja, već narednog dana obučeni u roze majice pojavio se čitav razred. Time je roze majica postala zaštitni znak kao i podrška svakom detetu koje doživi nasilje.

M.J.

Foto: V.V.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *