Danas je Sv. dan poezije

sv.dan.poezijeDolaskom proleća budi se  priroda, pa sav taj život koji buja i cveta, inspiriše i čoveka da se nakon zimske učmalosti, pokrene i posveti svim onim lepim stvarima na koje nas podsećaju ovi divni, prvi prolećni dani. Lepoj pesmi, na primer jer se upravo danas obeležava Svetski dan poezije, nizom kulturnih aktivnosti.

UNESCO je Svetski dan poezije proglasio 21. marta 1999. godine s ciljem promoviranja čitanja, pisanja, objavljivanja i poučavanja poezije širom sveta. Na proglašenju praznika rečeno je da treba odavati priznanje i podsticaj nacionalnim, regionalnim i internacionalnim poetskim pokretima.Prema podacima koje posjeduje Nacionalni komitet za proslavu Dana poezije koji je od 1990-tih smešten na Floridi, Svetski dan poezije slavio se u drugom obliku još od 1505. godine. Tradicija obeležavanja održala se do danas u mnogim zemljama.

Na ovaj dan,  planiran je niz kulturnih aktivnosti, a kada je u pitanju ovaj deo naše zemlje izdvajamo okružnu smotru Čitalića, koja se danas održava u  Aleksincu, kao i Medijana festival u Nišu.

Čitalići su, podsetimo školski program razvijanja veština čitanja i razumevanja pročitanog, kao i pisanog izražavanja. U ovom obrazovno-vaspitnom projektu učestvuju i djaci doljevačke osnovne škole Vuk Karadžić.  Njih 18-toro, od drugog do osmog razreda, ove godine otišlo je na okružnu smotru, a medju njima najviše je dece iz Doljevca, Pukovca, Knežice, Malošišta i Kočana.

citalici

-Takmičenje je simbolično organizovano  baš na  Svetski dan poezije, kaže ra radio Koprijan Vlasta Cenić, profesor književnosti i  pesnik za decu, na čiju inicijativu se Doljevac uključio u ovaj projekat od samog početka, pre pet godina. Ovo je okružno takmičenje, dodaje Cenić, a najbolji mogu očekivati da se nadju na republičkoj smotri, koja će biti održana  na Zlatiboru.

Medijana festival obeleževa se u čast dečjeg stvaralaštva, kao i stvaralaštva za decu, deveti put ove godine takodje danas, na Svetski dan poezije. Ova manifestacija okupila je  mnogobrojne poznate dečje pesnike, poput Ljubivoja Ršumovića, Todeta Nikoletića, ali i puno stvaralaca iz našeg kraja,koji pišu za decu.  Medijana festival svake godine, pored toga što okuplja najpoznatije srpske stvaraoce za decu,  nagrađuje i najbolje likovne i literarne radove učenika iz Srbije i inostranstva.

12782384_10206578229714715_624718080_n

Ima li boljeg povoda da danas u ruke uzmete neku lepu knjigu, bilo da je to zbirka pesama, ili prozna literatura u slavu lepote pisane reči i tako date svoj doprinos negovanju ove vrste stvaralaštva?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *