Danas obeležena seoska slava u Doljevcu

U ovo doba godine svečano je u mnogim mestima opštine Doljevac, jer se proslavljaju litije, kolektivne slave ili zavetine kako se još nazivaju. Litije, koje se u našem kraju obeležavaju uglavnom u vreme izmedju Vaskrsa i Petrovog posta, praznik su celog sela, a svoje poreklo vuku još iz davnih vremena kada su Srbi imali svoja božanstva. Ta tradicija održala se do danas, mada su se mnogobrojni običaji koji su pratili ove svečanosti, nažalost izgubili, a proslava, kao i kod krsne slave, svela uglavnom na slavski ručak. Ipak, obredna povorka ili prolazak litije kroz naselje je običaj koji se u mnogim doljevačkim selima, održao do danas.

Danas je svečano bilo u Doljevc. Po tradiciji, obeležena je seoska slava pored krsta u blizini Toplice, iznad Gerontološkog centra, a ovogodišnji domaćin bila je porodica Milovanović.

U prisustvu domaćina, gostiju i lokalnog sveštenika presečen je kolač i izabran domaćin za obeležavanje slave sledeće godine, a to će biti Slaviša Marjanović Cale.

Inače, zavetina ili zavetni dan nekog sela, grada ili varošice bira se tako što se selo zavetuje, odnosno svečano obeća određenom svetitelju da će slaviti njegov dan, dok s druge strane od njega očekuju zaštitu. Tog dana važi apsolutna zabrana rada za sve članove seoske zajednice.

Foto: D.B.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *