Deca u druženju sa umetnicima na Likovnoj koloniji u Orljanu

Veliki broj lepih dela inspirisanih ovim krajem već je nastalo na 10. Likovnoj koloniji u Orljanu koja se održava tokom ove nedelje u organizaciji doljevačke Javne biblioteke i MZ Orljane. Desetak slikara iz mnogih delova naše zemlje ovih dana svoje ideje prenose na platna u orljanskoj školi ili dvorištu ove ustanove, a mnoga od njih inspirisana su, kako ističu likovni stvaraoci u razgovorima za  radio Koprijan, ovdašnjim pejzažima ili su proistekla iz zanimljivih priča sa domaćinima u selu.

Kolonija je internacionalnog karaktera, a učestvuju, pored slikara iz Srbije, umetnici iz Rusije i Bosne i Hercegovine. U Orljanu ovih dana borave i Bratislav Bata Andjelković iz Vučja, Vinko Dimitrijević, Budimir Cvetković iz Niša, Boža Milić Tisin iz Niša, Janko Piljak, Marina Živković, Anatoli Ivakin, Srećko Radulović iz Sremske Mitrovice i drugi. Pored slikara  koji su učesnici orljanske kolonije dugo godina, ima i umetnika koji su ovde prvi put. Jedna od njih je i  Mirjana Mima Tošić iz Jagodine.

Bila sam na mnogo Likovnih kolonija u zemlji i ovu bih mogla da uporedim sa recimo sa Kostolačkom, koja je jedna od najboljih u zemlji i to pre svega po prijemu na koji smo naišli, po ljubaznosti domaćina, s obzirom na to da spavamo kod meštana,  ali i po uslovima za rad, bez obzir na to što je ovo jedno malo mesto. Inspirisala priča sa mojom ovdašnjom domaćićom, pa sam već počela sa slikanjem, a odabrala sam za motiv pečenje rakije. Inače, poznata sam po tome da crtam stare moravske kuće, što je i logično jer sam iz tog kraja, rekla je Mima Tošić u razgovoru sa nama.

Kolonija je otvorenog tipa, tako da svi ljubitelji likovne umetnosti mogu pratiti rad umetnika i ukoliko žele i družiti se sa njima. Svoje slikarsko umeće već su iskazali i mališani iz Orljana i Jasenice družeći se ovih dana sa učesnicima kolonije.

Dela koja  nastanu ovom prilikom, njih tridesetak, uvećaće fond Javne biblioteke koji već broji oko 200 slika, od kojih mnoge krase  objekte doljevačkih javnih preduzeća i ustanova.  Likovna kolonija traje do subote 06.jula, a održava se u sklopu manifestacije  Sabor Sv. Jovana Krstitelja, koji se obeležava 7.jula.

J.Kozomara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *