Divlji mačak, retka i ugrožena vrsta, pronadjen u blizini Lipovice, polako se oporavlja, kažu u Zoo planetu

Divlji mačak, pronadjen pre nekoliko dana u selu Lipovica sa povredama pršljenova i kičmenog stuba, polako se oporavlja, kažu Radio Koprijanu u udruženju “ZOO planet” iz Niša, u čijem sastavu radi “Zoo kutak” u kome je trenutno smeštena ova životinja. Dobra vest je da je od danas mačak počeo da pomera zadnje noge, a uzima i hranu što je jako bitno za  oporavak. Povrede ove životinje nastale su, kažu veterinari, najverovatnije tako što je divljeg mačka udario automobil, čemu u prilog svedoči i podatak da je pronadjen u blizini auto-puta, pored prvih kuća u tom selu.

Oporavak će trajati nekoliko nedelja, kaže nam predsednik ovog udruženja Dušan Stojanović, a kada divlji mačak ozdravi biće vraćen u prirodu, u blizini mesta gde je pronadjen, jer postoji mogućnost da u tom kraju ima još jedinki ove vrste. –Ovaj divlji mačak  ima oko godinu i po dana i ustanovljeno je da ima istegnuće pršljena i oteklinu pored kičmenog stuba koja pritiska nerve, što je prouzrokovalo bol i nemogućnost kretanja i uriniranja. Stanje je sada bolje, a bitno je i da nema nikakvih preloma, ali je potrebno strogo mirovanje naredne 3 do 4 nedelje, kaže Stojanović.

Naglašava da je divlja mačka retka i ugrožena vrsta u našoj zemlji i smatra se da ih na jugu zemlje ima u vrlo malom broju. –S obzirom na to da je u pitanju životinja koja je aktivna uglavnom noću, kada kreće u potragu za hranom, glodarima i sitnijim pticama, vrlo retko se vidja u svom prirodnom staništu. Vešto se i lako sklanja od predatora i odlično se kamuflira.

Prema Stojanovićevim rečima divlja mačka se razlikuje od domaće mačke po tome što je krupnija, ima karakteristične prstenove na repu, vrh repa je uvek crn, ima tzv. “četkice” na vrhovima ušiju, odnosno izraženiju i dužu dlaku, njuška joj je više okruglastija od obične mačke, a dlaka je gušća i duža.

S obzirom na to da će za ovu životinju biti potrebna terapija i u narednim danima, iz Zoo planeta apeluju da svako ko želi da pomogne,  humanost može pokazati uplatom donacije na račun Udruženja Zoo Planet: 105-22423-78.

J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *