Dok se ostali hvataju za glavu, ovdašnji voćari zadovoljno trljaju ruke

sljive gajbaDok se uzgajivači šljiva u ostalim delovima Srbije hvataju za glavu, ovdašnji voćari zadovoljno trljaju ruke. A razlog svakako imaju. Gotovo nikada se ne dogadja da cena bude odlična, ove sezone je 40 dinara po kilogramu, a da je rod nadprosečan. Naime, dok je u mnogim delovima Srbije mraz započeo, a suša dotukla većinu šljivaka, na području opština Doljevac i Žitoradja  to se nije desilo, jer je negativan uticaj vremenskih prilika bio minimalan, a i većina uzgajivača je navodnjavanjem svojih zasada, spasila  ovogodišnji rod.

Ovu našu priču potvrdjuje i Jovica Stošić iz Badnjevca, koji je pre nekoliko dana prodao oko 10 000 kg ovog najpoznatijeg srpskog voća, ubranog sa 35 ari pod šljivom. – Prinos na mojim parcelama je nadprosečan i ja sam prezadovoljan i rodom i cenom, kaže Stošić. Mraz nije imao značajnijeg uticaja, ali ja sam primenjivao i sve agrotehničke mere. Zadasde sam takodje tri puta navodnjavao.

Samo malo dalje odavde, na području Blaca i Prokuplja drveće je ostalo  gotovo bez roda.- S obzirom na to da sam ja ove godine vršio otkup, mogu vam reći da su voćari ovde iz okolnih mesta takodje zadovoljni, medjutim samo malo dalje prema Prokuplju, situacija je, malo je reći, katastrofalna. Mraz je rod desetkovao, a i suša je uzela svoj danak, dodaje naš sagovornik.

Visoka cena šljive medjutim poguraće cenu rakije, jer će upravo u kazan otići ogroman deo roda, kao i svake godine. Cena ovog našeg najpoznatijeg alkoholnog pića  kreće se, u doljevačkom kraju, uglavnom od 400 do 600 dinara, u zavisnosti od kvaliteta, ako se kupuje direktno od proizvodjača.  Medjutim, s obzirom na smanjenje roda ove sezone na nivou zemlje, može se očekivati da će cena litra rakije ići naviše.

J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *