Doljevac: Zelene pijace biće pretvorene u kvantaške pijace

Nedavno su zatvorene sve zelene pijace na teritoriji opštine Doljevac. Sada poljoprivredni proizvođači nisu u mogućnosti da prodaju svoje proizvode što ih je stavilo u nezavidan položaj. Problem predstavlja i to što na  teritoriji opštine Doljevac ne postoji Polјoprivredno savetodavna služba. Poslovi polјoprivrede su Pravilnikom o organizaciji i sistematizaciji radnih mesta u Opštinskoj upravi opštine Dolјevac i Opštinskom pravobranilaštvu opštine Dolјevac, predviđeni u Odelјenju za privredu i finansije. Prema planu zelene pijace biće pretvorene u kvantaške, a poljoprivrednicima biće ponuđena i mogućnost prodaje preko interneta na portalu Agro ponuda.

Kako bi ublažili donete mere zatvaranja zelenih pijaca, a kako bi omogućili poljoprivrednicima  plasman sezonskog povrća i drugih polјoprivrednih proizvoda sa teritorije opštine Dolјevac,  Odelјenje za privredu i finansije, u čijoj nadležnosti su poslovi polјoprivrede, sugerisalo je JKP-u “Dolјevac” – Dolјevac, da postojeće “zelene” pijace, pijačnim i drugim danima mogu raditi kao kvantaške pijace, čime bi se omogućila prodaja polјoprivrednih proizvoda pre svega trgovinskim radnjama i pravnim licima.

Takođe, u saradnji sa Polјoprivrednom savetodavnom službom Niš (koja  administrira postavlјanje svih oglasa sa ponudom polјoprivrednih proizvoda sa teritorije Nišarskog upravnog okruga – na portalu “AGRO PONUDA – berza polјoprivrednih proizvoda Srbije” – http://www.agroponuda.com/ponuda), upoznaće i omogući će polјoprivrednicima sa teritorije naše opštine da mogu ponuditi sve tržišne viškove polјoprivrednih proizvoda i da iste oglase na portalu.

Poljoprivrednici sa teritorije opštine Doljevac potrebno je da dostave  podatke o vrsti polјoprivrednih proizvoda, količini, kvalitetu, ceni (može ali ne mora), nazivu ponuđača (bilo da je fizičko ili pravno lice – recimo zadruga ili sl.), broju polјoprivrednog gazdinstva (BPG – ako je isto registrovano), broju tekućeg računa i adresi gde se predmetni polјoprivredni proizvodi nalaze. Sve ove podatke trena dostaviti Polјoprivrednoj savetodavnoj službi Niš putem telefona na broj: 018/265-732, radnim danima (od ponedelјka do petka), u vremenu od 7,30 -14,00 sati.

Takođe, slanjem gore navedenih podataka direktno na imejl Polјoprivredno savetodavne službe Niš  pssnis@eunet.rs

Podsetimo, naredbom Opštinskog štaba za vanredne situacije opštine Dolјevac, a u okviru mera za sprečavanja širenja pandemije i okuplјanja što manjeg broja lјudi na javnim mestima, JKP-u “Dolјevac” je naloženo da zatvori zelene pijace.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *