Doljevačka inspekcija pooštrava kontrolu paljenja vatre na otvorenom prostoru

Komunalna inspekcija opštine Doljevac apeluje na sve građane da ne vrše palјenje vatre na otvorenom prostoru. Naime, zbog nastupajuće sezone polјoprivrednih radova povećana je opasnost od pojave požara, pa će biti pojačana kontrola palјenja vrtnog i ostalog otpada, kako  u seoskom području tako i na poljoprivrednim površinama. Sva lica koja budu kršila zabranu propisa biće sankcionisana u skladu sa zakonom i odlukama opštine.

Inspektorka za zaštitu životne sredine i komunalna inspektorka Danica Cvetković naglasila je da će narednih dana obilaziti naselja u našoj opštini i upozoravati građane na pooštrenu kontrolu paljenja vatre na otvorenom i dodala da akcenat ove kontrole nije na represiji već na podizanju svesti građana o opasnostima paljenja vatre na otvorenom. 

Biće pojačan inspekcijski nadzor u cilju suzbijanja požara i obići ću sve kritične tačke gde su se u prethodnom periodu javljali požari na otvorenom. Takođe, u saradnji sa poverenicima civilne zaštite biće organizovan obilazak naseljenih mesta radi upozoravanja stanovništva da poštuju zakonske odredbe o zabrani spaljivanja biljnih ostataka na otvorenom prostoru. Lice koje budemo zatekli kako pali vatru na otvorenom biće mu izrečena kazna u visini od 15 hiljada dinara- dodaje inspektorka Cvetković.

Ona podseća da je zakonom zabranjeno paljenje korova, strnjišta, trstike, trave i drugog rastinja, kao i paljenje otvorene vatre u šumi i na zemljištu u neposrednoj blizini šume, na udaljenosti manjoj od 200 metara od ruba šume zbog opasnosti širenja požara koje može da ugrozi živote građana i da nanese velike materijalne štete.

Inspektorka Danica Cvetković apeluje na građane da se odgovorno ponašaju i da ne pale nekontrolisano vatru na otvorenom prostoru, ukoliko ta mesta nisu za to predviđena, odnosno vidno obeležena i obezbeđena.

M.Jovanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *