Doljevačke prodavnice počele sa naplatom kesa

U pojedinim trgovinskim objektima u Doljevcu  počela je naplata plastičnih kesa. Za sada se naplaćuju  samo velike kese po ceni od 2 do 3 dinara, dok su male kese i dalje besplatne. Pojedini doljevački trgovci svojim kupcima dele besplatno i biorazgradive torbe za višekratnu upotrebu.

Iskustva trgovaca pokazuju da ekološko osvešćivanje kupaca najjednostavnije je kada svi počnu sa naplatom plastičnih kesa, ali i kada ponude mogućnost “trajne torbe”. Ipak, dugogodišnje navike teško da će se preko noći promeniti, ali vlasnici radnji u Doljevcu se nadaju da će se menjati.

Kako kažu, iako ima onih koji “gunđaju”, ova mera već je dala ozbiljne rezultate.Međutim, ima i onih koji ne žele da daju dva dinara za kesu, pa nije tako retka slika, da pojedinci izlaze iz radnje sa kupljenim proizvodima u rukama umesto u kesi.

U jednoj radnji u Doljevcu cene kesa su različite, a zavise od veličine. Tako se najveća kesa prodaje po ceni od 3 dinara, kesa srednje veličine košta 2 dinara, dok su male kese i dalje besplatne. U ovoj radnji, na početku akcije naplate kesa, delili su svojim kupcima i besplatne biorazgradive torbe.

U nekim radnjama u Doljevcu i dalje ne naplaćuju kese, ali nisu nam ni dali informaciju da li će i dalje biti besplatne i kada planiraju da krenu sa naplatom. Za sada samo dve trgovine u centru Doljevca naplaćuju kese i ovim potezom se odgovorno odnose prema životnoj sredini. Jer  potrošači najviše koriste plastične kese koje se teško recikliraju, one završavaju na deponijama i predstavljaju veliki problem za životnu sredinu, jer se praktično ne razgrađuju.

Oni koji se žale da je naplata kesa  još jedan udar na džep potrošača, iz ovih radnji poručuju, da  mogu, jednostavno, poneti torbu i ne platiti nikakvu naknadu.

Podsetimo, trgovinski lanac “Shop&Go” počeo je od 16. aprila da naplaćuje kese u svojim prodavnicama po ceni od dva dinara, a ovakvu praksu polako su usvojile i druge kompanije u Srbiji.

Povodom zahteva Evropske komisije da se ograniči korišćenje plastičnih kesa radi smanjenja zagađenja, ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan nedavno je rekao da će Srbija smanjiti upotrebu plastičnih kesa na 90 po osobi godišnje do kraja sledeće godine.

Podaci govore da se godišnje u našoj zemlji potroše dve milijarde kesa, odnosno da stanovnik Srbije upotrebi 300 kesa godišnje, za razliku od Nemca koji iskoristi 60.

Problem sa plastičnim kesama u svetu rešavaju i tako što neke zemlje uvode i takse kojima se finansiraju troškovi reciklaže i čišćenja.

Inače, plastične kese su zabranjene u više od 35 zemalja sveta.

M.Jovanović/ ( Foto: niksan.rs)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *