Doljevački Crveni krst pokaznom vežbom obeležio Svetski dan prve pomoći, s akcentom na bezbednost dece

Crveni krst Doljevac je i ove godine, uprkos epidemiološkoj situaciji, ali postupajući sve mere predostrožnosti, obeležio 11. septembar, Svetski dan prve pomoći. Ovogodišnje obeležavanje Svetskog dana prve pomoći bilo je posvećeno i usmereno na najmlađe, pod sloganom „Prva pomoć deci – prva pomoć za decu“. Inače, doljevački Crveni krst bio je jedna od retkih organizacija koja je sa svojim volonterima i članovima omladinske ekipe prve pomoći učestvovala na Regionalnoj smotri ekipa Prve pomoći koja je ove godine realizovana u Vranju, sa još tri ekipe iz Niša, Prokuplja i Vranja.

Inače, u fokusu Svetskog dana prve pomoći u 2021. godini su deca. -Govori se o tome kako učiti decu da pruže prvu pomoć i zašto je neophodno da svi koji rade sa decom i borave sa njima znaju prvu pomoć, naglašavaju iz ove organizacije.

-Povrede su najčešći razlog ugroženosti zdravlјa kod dece i mladih, naglašavaju. Psihofizičke karakteristike dece i mladih čine ih posebno osetlјivom kategorijom stanovništva. Deca uče kroz igru i stiču nova iskustva, a različite igre doprinose njihovom fizičkom, emocionalnom i kognitivnom razvoju. U isto vreme njihovo ograničeno životno iskustvo i nemogućnost prepoznavanja opasnosti decu mogu dovesti u situaciju koja ugrožava njihovo zdravlјe i život. -Roditelјi i vaspitači se moraju postarati da dečija igra bude što bezbednija, pre svega izborom igara, igračaka i drugih rekvizita za razonodu i rekreaciju, u skladu sa uzrastom i motoričkim sposobnostima deteta, učenjem deteta kako da pravilno i bezbedno koristi igračke, a malu decu treba u toku igre i kontinuirano nadzirati.

Zbog svojih psihofizičkih karakteristika deca spadaju i u jedne od najranjivijih učesnika u saobraćaju. Saobraćajne nezgode su jedan od najčešćih uzroka povređivanja i umiranja u dečijem uzrastu. U našoj zemlјi deca najčešće stradaju kao putnici u vozilu, zatim kao pešaci i biciklisti. -Mala deca i deca predškolskog uzrasta teško određuju smer kretanja vozila i ne mogu da prate brze promene toka saobraćaja. Deca nemaju dovolјno iskustva ni znanja o bezbednom učestvovanju u saobraćaju, a na njihovo kretanje često utiče emocionalno stanje i impulsivnost. S druge strane vozačima je teško da vide malu decu, posebno kada se vozilo kreće unazad. Za decu pešake i bicikliste posebno je značajno da na vreme adekvatno usvoje pravila bezbednog ponašanja u saobraćaju, dok je kod dece putnika u vozilu podjednako važno i bezbedno ponašanje i razvijena svest o značaju bezbednog ponašanja u saobraćaju kod njihovih roditelјa. Odrasle osobe svojim primerom treba da pokažu detetu kako da se ponaša da bi bilo što bezbednije u saobraćaju, da se pridržava svih pravila u saobraćaju – obavezno vezujete sigurnosni pojas tokom vožnje, vozite prilagođenom i propisanom brzinom, ne koristite mobilni telefon u toku vožnje i slično, kaže iz Crvenog krsta.

S tim u vezi, Crveni krst Doljevac sproveo je pokaznu vežbu iz prve pomoći na igralištu OŠ “Vuk Karadžić” za decu školskog uzrasta, ali iza sve zainteresovane gradjane opštine Doljevac. Vežba je sprovedena u saradnji sa Domom zdravlja Doljevac i PS Doljevac, a upravo je imala za cilj da prikaže kako naizglen bezazlene situacije mogu da dovedu do kobnih posledica ukoliko ne povedemo računa o svojoj bezbednosti u saobraćaju, ali i bezbednosti drugih učesnika.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *