Doljevački dečji stomatolog Slaviša Smiljković: Briga o zdravlju zuba dece najbitnija obaveza

Očuvanje zdravlja usta i zuba potreba je i obaveza od najranijeg detinjstva. Prevencija ovih oboljenja je vrlo jednostavna, pa, kako bi se ovi problemi na vreme uočili i sprečili, potrebne su redovne poste stomatologu. Tim pre što zbog pandemije korona virusa, nije bilo uobičajenih sistematskih pregleda školske dece, kao što je to ranije bila praksa, potrebno je, naglašavaju stomatolozi, da se roditelji posvete ovim preventivnim merama i odvedu svoje dete kod stomatologa. Kako kaže dečji stomatolog Doma zdravlja Doljevac dr Slaviša Smiljković ova služba krenula je sa redovnom edukacijom dece, ali i roditelja, posetom predškolskih grupa kao i školske dece. Dr Smiljković je apelovao na roditelje da dovode svoju decu na preventivne preglede već od pojave prvih mlečnih zubića. U Domu zdravlja, kaže, dočekaće ih ljubazne stomatološke sestre i dvoje specijalista dečje i preventivne stomatologije. Vaš dečiji stomatolog, ističe, naučiće dete i vas kako se pravilo peru zubi, šta je zdrava hrana i šta sve utiče na zdravlje zuba vaše dece i to krajnje bezbedno,  potpuno bezbolno i naravno uz poštovanje svih preventivnih mera.

  • Doktore Smiljkoviću, ove godine, nešto ranije nego obično, dečji stomatolozi Doma zdravlja u Doljevcu, krenuli su sa zdravstveno-vaspitnim radom?

Zbog epidemiološke situacije izazvane virusom korona nismo mogli da obilazimo predškolska odeljenja i škole na našoj teritoriji, zato smo sada krenuli nešto ranije sa edukacijom, pre svega roditelja, a onda i dece o značaju zdravlja usta i zuba i faktorima koji na to zdravlje utiču. Do sada smo obišli predškolske grupe u Pukovcu, Belotincu, Čapljincu, Knežici i Malošištu, a u narednom periodu posetićemo i ostala naselja.

  • Doktore, tokom edukativnih poseta u obrazovnim ustanovama na šta posebno srećete pažnju roditeljima?

Na samom početku ciljna grupa su nam deca u sedmoj godini života koja pohađaju predškolski program. Naime, zakonom je propisan obavezni sistematski pregled dece pred upis u školu i zato upoznajemo roditelje da imaju pravo i obavezu da za svoje dete izaberu dečjeg stomatologa ukoliko do sada to nisu učinili. Kod dece ovog uzrasta počinje smena mlečne denticije stalnim zubima i ovo je poslednji trenutak kada možemo da delujemo preventivno.

  • Koji su to elementi značajni za očuvanje zdravih zuba?

U našem zdravstveno-vaspitnom radu mi ističemo nekoliko značajnih faktora. Pre svega insistiramo na održavanju pravilne i redovne oralne higijene i zato radimo praktičnu obuku dece i roditelja o pravilnom pranju zuba. Insistiramo da zubi moraju da se peru ujutru i uveče pred spavanje. Tokom edukacije mi na modelu pokazujemo deci, a i roditeljima, kako se peru zubi pravilno. Gornji zubi peru se pokretima na dole, a donji pokretima na gore i to tako da se operu sve površine zuba. Kako mi kažemo i objašnjavamo slikovito deci gornji zubi se peru kako kiša pada, a donji kako trava raste. Sve površine zuba treba da se temeljno operu i pranje zuba treba da traje najmanje dva minuta. Prilikom sledeće posete deca ponesu svoje četkice za zub, mi lekari donesemo pastu, i svakom detetu pojedinačno radimo obuku o pravilnom pranju zuba. Verujte deca ovog uzrasta vrlo lako usvajaju ove zdrav navike.

  • Da li deca mlađeg uzrasta mogu da koriste električne četkice za zube?

Električne četkice za zube su možda prihvatljive za omladince, odnosno za uzrast od 16 godina, dok ih maloj deci ne preporučujemo. Samo pravilnim pranjem u trajanju od dva minuta najmanje, manjom četkicom sa mekšim dlakama, dete će ukloniti sve ostatke hrane sa svih površina zuba.

  • Sem pranja koji su to još faktori značajni za očuvanje zdravlja usta i zuba?

Veoma je važna i zdrava ishrana, mada kada to kažemo svi pomisle na voće i povrće, ali sem toga, zdrava hrana je i meso, sir, jaja…Mi deci objašnjavamo da je zdrava hrana ono jelo ili salata koja se spremi u kući, a većina onoga što kupuju na kioscima nije zdrava hrana. Potenciramo da deca uzimaju čvrstu i raznovrsnu hranu.

  • Zbog čeka je važna konzumacija čvrste hrane?

-Plaćamo danak sve bržem tehnološkom razvoju i sve više konzumiramo rafinisanu i prerađenu hranu tako da deca ne koriste zube da žvaću hranu. Posledica toga je veliki procenat dece koja moraju da nose aparate kako bi se svi stalni zubu smestili u vilicama. U prilog govori i činjenica da sve češće ortodonti daju nalog da izvadimo stalne četvorke kako bi se ostali zubi smestili. A upravo stimulans za brži rast vilica je žvakanje čvrste hrane, nema odvajanja kore hleba, a voće i povrće treba da se jede u sirovom obliku i da se temeljno sažvaće.

  • Šta je još važno i značajno za zdravlje usta i zuba

Vrlo važan faktor je i redovna posete stomatologu. Ako dete od najranijeg uzrasta naviknemo na posetu stomatologu kad nema zdravstvenih problema mi ćemo mu kroz igru pokazati da je dečji zubar njegov prijatelj i kada takva deca dođu do uzrasta kada je potrebno uraditi i neku manje prijatnu intervenciju ona to prihvate bez većih problema. Zato i ovom prilikom apelujemo na roditelje dete uzrasta od dve do šest godina da odvoje malo vremena i sa detetom posete stomatološku ordinaciju bilo u Doljevcu ili Pukovcu. Mogu da očekuju ljubazan prijem kod prim.dr Mirjane Nikolić ili dr Slaviše Smiljkovića, odnosno kod mene, i mi ćemo profesionalno i strpljivo učiniti sve da njihova deca imaju lepe, bele i prave zube.

  • Da li možete da kažete kakav je raspored rada dečjih stomatologa u opštini Doljevac?

U Domu zdravlja u Doljevcu ponedeljkom, sredom i petkom radimo u dve smene, tako što dr Mira i ja menjamo smene pa jedne nedelje radimo prepodne, a naredne poslepodne. Utorkom i četvrtkom dr Mira uvek radi prepodne u Doljevcu, a ja radim u Pukovcu, utorkom poslepodne, a četvrtkom prepodne. Na sajtu Doma zdravlja Doljevac pacijenti, odnosno roditelji dece, mogu da vide naš raspored i zakažu pregled.

M.J./ Foto: dr Smiljković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *