Doljevački prosvetari u štrajku!

Doljevački prosvetni radnici danas su započeli štrajk. Nezadovoljni predloženim platnim razredima u koji su svrstani danas su časovi skraćeni u svim školama na teritoriji opštine Doljevac na 30 minuta.

Kako kaže Zagorka Stamenković, predsednik sindikata u Doljevcu, nastavnici i učitelji su stupili u štrajk i on će trajati sve dok se ne postigne dogovor oko platnih razreda.

  • Kolektiv doljevačke škole je član Unije sindikata. Mi smo se pridružili štrajku tako što smo se dogovorili da časovi budu skraćeni na 30 minuta i time iskažemo nezadovoljstvo zbog platnih razreda. Dokle će časovi biti skraćeni i kada će se štrajk prosvetara završiti to još uvek ne znamo, jer će doljevački nastavnici postupati u skladu sa odlukama glavnog odbora Unije sindikata- rekla je radio Koprijanu Zagorka Stamenković

Podsetimo, štrajk organizuju četiri sindikata prosvete, koji traže da svi zaposleni u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju sa sedmim stepenom stručne spreme budu raspoređeni, umesto u osmoj, u devetoj grupi u predloženom zakonu o platnim razredima u javnom sektoru.

Naime, osim razrednih starešina, oni su svrstani u nižu platnu grupu u odnosu na ostale u javnom sektoru koji takođe imaju sedmi stepen stručne spreme.

Dosadašnji pregovori sindikalaca s predstavnicima ministarstava doveli su do svrstavanja razrednih starešina u devetu platnu grupu (drugi razred), ali je predloženo i da koeficijenti za plate direktora škola budu povećani za 46 odsto. Ovaj drugi predlog nije naišao na podršku predstavnika sindikata.

Časovi ostaju skraćeni do novog susreta prosvetara s premijerkom i resornim ministrima. Ukoliko se ni tada ne dogovore, najavljuju da će rešenje tražiti ispred Vlade Srbije.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević ocenio je da je ponuda koju to ministarstvo priprema za prosvetare “razumna” i da smatra da je štrajk koji je pokrenut u školama preuranjen.

M.Jovanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *