Doljevačkim domaćicama treba najmanje 200 evra da pripreme slavu

slavaOvaj period godine karakterističan je mnogobrojnim slavama, a s obzirom na to da je za svaku porodicu ovo jedan od najsvečanijih trenutaka u godini, gotovo svi se trude da slavski dani budu posebni po svemu, pa tako i po slavskoj trpezi. Računica kaže da je domaćinstvima u Srbiji potrebno  najmanje 20.000 dinara za slavski ručak za 15-tak gostiju, pod uslovom da svu ili najveći deo slavske trpeze domaćice same pripremaju i da nabavljaju sastojke za jela na popustima. Danas smo za vas obilazili doljevačke radnje i istraživali cene.

Veliki deo novca, potroši se za pripremu predjela. Sve zavisi od toga koliko gostiju ste pozvali, koliko i šta kupujete i da li pratite sniženja.

U ovdašnjim trgovinama čajna kobasica košta oko 729 dinara po kilogramu, šunkarica 52o, kačkavalj 630, pečenica 770 dinara. Sir iz “domaće radinosti” košta 300 dinara za kilogram, a onaj sitan za termičku obradu u prodavnicama oko 150 dinara za pola kilograma.

Tu su i predjela poput čorbica, supa, neke domaćice pripremaju i pasulj,  punjenu papriku, gulaš, pa iako ovde u našem kraju govoto svako sastojke za te djakonije uglavnom ima u kući, i to ima svoju cenu. Ukoliko pak i to mora da se kupi, slavski račun će biti viši za još nekoliko hiljada dinara.

Pečenje je nezaobilazni deo slavske trpeze, a kilogram žive mere prasića ovih dana na pijacama u ovom kraju kreće se oko 220 dinara. Cena uslužnog pečenja je do 50 dinara po kilogramu.  Neko se, ipak odlučuje i za roštilj. Kilogram mešanog mlevenog mesa u doljevačkim mesara kreće se oko 620 dinara po kilogramu, dok je svinjsko mleveno 480 dinara, a gotovo svi nude uslugu besplatnog pečanja. Ukoliko pak proslavljate posnu slavu kilogram ribe oslić  staje 379 dinara za kilogram.

Umešne domaćice će dan pred slavu umesiti i slavski kolač, za koji neće potrošiti više od 150 dinara za sastojke. Ukoliko ne stignu ili ne znaju, rešenje je kupovina u pekari, ali je njihova cena dva do tri puta veća. Slično je i sa kolačima, ili tortom. Gotove zamrznute torte kreću se od 600 dinara za 1,5 kilograma, pa naviše, dok je cena gotovih sitnih kolača od 199 dinara za pola kilograma i 299 za kilogram, pa naviše.

Velika stavka je i piće. Bilo da kupujete pivo, sokove, vina, kiselu, ili neka žestoka pića, to će vas dosta koštati. Pivo se kreće od 40 dinara, vino u zavisnosti od vrste i proizvodjača od 129, pa do nekoliko puta većih iznosa.

No, nije lako ni gostima. Svako će na slavu otići sa poklonima u rukama. Bez kafe i boce pića, kao nekim minimumom. Ukoliko u domaćinstvu ima i  dece neizostavne su  čokolade, tu je i cveće za domaćicu, pa kad se sve sabere najmanje, od 500 do hiljadu dinara vam je potrebno kad krenete u goste. Ima i onih koji su dobili pozive za više slava, pa taj početni  iznos može biti uvećan i nekoliko puta.

I dok sveštena lica, po ko zna koji put ističu, da cilj slave nije iće i piće, već okupljanje rodbine i prijatelja i odavanje počasti svecu, zaštitniku doma i ukućana, nekako nam ipak naša tradicija ne dozvoljava da nam gosti iz kuće odu gladni, pa se bez obzira na nemaštinu, za slavu ipak nadje novac.

J.Kozomara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *