Druga žrtva gripa u Nišu, u Doljevcu povećan broj respiratornih infekcija

U opštini Doljevac trenutno nema epidemije gripa, javljaju se sporadični slučajevi, ali zato se beleži veliki broj pacijenta sa simptomima respiratornih infekcija. Kako kaže primarijus dr Dušica Miočinović Radovanović ovih dana čekaonice Doma zdravlja su prepune pacijenata sa ovim simptimima. Ona je istakla da dodatni problem ovoj ustanovi stvara i podatak da se veći broj lekara i medicinskog osoblja nalazi na bolovanju, jer i osoblje je obolelo od sličnih simptoma nalik gripu.

  • Velike su trenutno gužve u čekaonici Doma zdravlja u Doljevcu. Pacijenti se javljaju sa simptomima respiratornih infekcija, neke su bakterijskog, a neke virusnog tipa. Dodatni problem nam predstavlja i nedostatak lekara i medicinskog osoblja, jer su pojedini lekari i sestre oboleli od respiratornih infekcija i nalaze se na bolovanju. Poređenja radi, mi smo za mesec dana pružili zdravstvene usluge koliko to učinoma za tri meseca, jer toliki priliv bolesnika imamao u proteklom periodu- rekla je dr Miočinović.

Podsetimo,  Nevena M. (26) iz Niša i muškarac (62) preminuli su na Infektivnoj klinici u Nišu od virusa gripa tipa AH1N1, a lekari se bore za život još šestoro pacijenata koji su na aparatima za disanje.

Nisu svi među njima hronični bolesnici, grip i kod zdravih osoba može da izazove izuzetno tešku kliničku sliku – rekao je direktor Infektivne klinike prof. dr Miodrag Vrbić  navodeći da epidemija gripa AH1N1 u Nišu zvanično nije prijavljena, ali da je situacija kao kod epidemije.

Na ovoj klinici leži još 6 pacijenata koji su životno ugroženi. Goran Mitrović, zamenik direktora Infektivne klinike u Nišu kaže da se starosna dob pacijenata kreće od 43 do 75 godina.

U Institutu za javno zdravlje kažu da je  broj obolelih u Nišu  porastao, ali u odnosu na broj stanovnika nije ni blizu proglašenje epidemije gripa.

U Srbiji je do sada registrovano oko 60.000 osoba sa oboljenjima sličnim gripu. Direktor Kliničkog centra Niš Zoran Radovanović rekao je da je dvadeset petoro pacijenata primljeno u Klinički centar u Nišu sa juga Srbije, osam pacijenata je na Intenzivnoj klinici, a još četiri pacijenta su u staroj zgradi, prostoru koji je potpuno izolovan.

Kako je rekao, Ministarstvo zdravlja je obezbedilo 243.000 vakcina, a incidenti sa pojavom gripa ove godine je u standardima koji su svuda u svetu.

“Bitno je da kada se pojave simptomi gripa da se javimo svom izabranom lekaru, a ako bude potrebe biće primljeni u Klinički centar”, kaže Radovanović.

Preporuka je da pacijent čim dobije mučninu, bolove u glavi povraćanje, odmah da se jave lekaru jer se grip ne leči samo antibioticima.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *