Dvoje doljevačkih djaka polaže drugi krug završnog ispita

mala maturaDoljevački mali maturanti, koji u junu nisu mogli da polažu završni ispit, novu šansu imaće u drugom krugu od 21. do 23. avgusta. Na teritoriji naše opštine samo dva učenika polagaće u drugom krugu, jer su u junu zbog opravdanih razloga izostali sa prijemnog.

Kako kaže direktor OŠ „Vuk Karadžić“ u Doljevcu, jedan učenik je zbog bolesti bio sprečen da pokaže svoje znanje na junskom testu, a drugi je zbog odlaska u inostranstvo sa porodicom izostao sa polaganja. Kako kaže direktor Ilić, zbog malog broja dece,polaganje biće održano u OŠ „Učitelj Tasa“ u Nišu, gde će polagati i deca iz drugih škola koja su propustila junsko polaganje male mature.

Inače, na test izlaze oni koji su pali na popravni ispit, koji iz zdravstvenih ili nekih drugih razloga nisu polagali završni ispit u junskom, prvom krugu..

Test iz srpskog (maternjeg) jezika zakazan je za ponedeljak 21. avgusta, test iz matematike za 22. avgust, dok će kombinovani test (istorija, geografija, fizika, hemija, biologija) biti održan 23. avgusta.

Svi učenici moraju da polažu malu maturu koja predstavlja zvaničan završetak osnovne škole, a broj osvojenih poena važan je za rangiranje i upis u srednju školu.

Na svakom od tri testa učenici maksimalno mogu osvojiti po 10 poena, dok uspeh iz škole nosi 70 bodova.

Preliminarni rezultati testa biće objavljeni 24. avgusta, a konačni 26. avgusta, nakon čega će uslediti treći upisni krug u srednje škole.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *