Evropska podrška unapređenju rodne ravnopravnosti na lokalnom nivou

Razvojni program Evropski PROGRES objavio je javni poziv za podršku lokalnim mehanizmima za rodnu ravnopravnost (MMR) kroz dodelu bespovratnih sredstava. Evropska unija i Vlada Švajcarske će u lokalnim samoupravama sa 75.000 evra podržati do 25 projekata koji će doprineti poboljšanju društvenog položaja žena, njihovom ekonomskom osnaživanju i većem učešću u odlučivanju, ali koji će i promovisati Evropsku povelju o ravnopravnosti žena i muškaraca na lokalnom nivou i uvođenje rodno odgovornog budžetiranja.

 

podrska-rodnoj-ravnopravnosti-04„Evropska unija i Vlada Švajcarske pružaju kontinuiranu podršku unapređenju rodne ravnopravnosti, te su tako u prethodnom periodu preko Evropskog PROGRESa pomogle da  sve 34 programske opštine osnuju i osnaže lokalne mehanizme za rodnu ravnopravnost, kao i da lokalne samouprave usvoje ili ažuriraju relevantne Lokalne akcione planove“, istakao je Grem Tindal, menadžer programa Evropski PROGRES.

 

Pravo učešća na konkursu imaju samo MMR-ovi iz 34 programske opštine koji imaju usvojen i validan Lokalni akcioni plan za rodnu ravnopravnost. Vrednost granta dodeljenog svakom MRR-u, iznosiće najmanje 1.500 a najviše 3.000 evra.

 

„Naš je cilj da lokalni mehanizmi budu aktivni i sposobni da se zalažu za pitanja rodne ravnopravnosti. Kroz ovaj poziv pružiće im se mogućnost da primene znanja i veštine koje su stekli i da dodatno afirmišu svoju ulogu u okviru lokalnih samouprava, te da ostvare vidne rezultate koji će doprineti unapređenju položaja žena”, rekla je Ana Nedeljković, menadžerka sektora za dobro upravljanje i socijalnu uključenost u okviru programa Evropski PROGRES.

 

Rok za dostavljanje predloga projekata je 10. oktobar 2016. godine, a više informacija o samom pozivu kao i dokumentacija za prijavljivanje dostupne su na veb sajtu Evropskog PROGRESa http://www.europeanprogres.org/pozivi/sr/

 

Aktivnosti Evropskog PROGRESa, programa koji doprinosi održivom razvoju južne i jugozapadne Srbije, Evropska unija i Vlada Švajcarske podržava sa ukupno 24,46 miliona evra. Program ima za cilj da ojača lokalnu administraciju, stvori povoljnije okruženje za razvoj infrastrukture i privrede kao i poboljšanje sprovođenja politika u oblasti socijalne inkluzije. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

 

Opštine obuhvaćene programom – Novi Pazar, Ivanjica, Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, Raška, Sjenica i Tutin na jugozapadu Srbije, kao i Prokuplje, Blace, Žitorađa, Kuršumlija, Leskovac, Bojnik, Vlasotince, Lebane, Medveđa, Crna Trava, Vranje, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Preševo, Surdulica, Trgovište, Brus, Aleksinac, Gadžin Han, Doljevac, Merošina, Svrljig, Babušnica, Bela Palanka i Knjaževac na jugoistoku zemlje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *