Festival horor filmova i hevi metal muzike u prostoru doljevačke klanice od 1. do 3.jula

Za ovaj kraj možda nesvakidašnje, ali po rečima organizatora, Komplos Art Factory udruženja građana iz Doljevca, sasvim logično, u prostoru nekadašnje doljevačke klanice od 1. do 3.jula organizuje se Internacionalni festival umetničkih horor filmova, kao i „Slaughter heavy metal festival“ (Sloter hevi metal festival) autorskih bendova. Nekadašnja fabrika za klanje stoke, sada postaje fabrika umetnosti, kažu u izjavi za Radio Koprijan.

Inače, ideja da se u našoj maloj sredini organizuju pomenuti sadržaji i to baš sada, kako kažu, nametnula se sama po sebi. Klanica, iako se upravo navršava 70 godina od njenog osnivanja, odavno više ne služi svojoj primarnoj svrsi, ali je odličan prostor upravo za horor festival, jer vam je i prva asocijacija kad pogledate te prazne hale, upravo horor, naglašavaju u udruženju. Inspiracija je donekle potekla i iz Transilvanije i dobro poznate priče o Drakuli, a takodje malo je možda poznato ali reč vampir je jedina srpska reč koju govori čitav svet i što je ne manje važno ove godine se navršava i 50 godina od prvog srpskog horor filma Leptirica.Sve to zajedno podstaklo je organizatore da se prihvate ovog posla, a posebno su ponosni na to što su za vrlo kratko vreme, uz podršku Ministarstva kulture, uspeli da sve to organizuju.

Ovo dešavanje, ističu, jedinstveno je ne samo u ovom delu zemlje, već i šire. Donekle slični festivali postoje u Subotici i Beogradu, ali pravi horor festivali prava su retkost u ovom delu sveta.

Inače, tokom trajanja festivala biće prikazano 20 filmova na tri bioskopska platna, kako u glavnoj hali, tako i u fabričkom krugu nekadašnje klanice. Biće prikazani dugometražni igrani, dokumentarni, eksperimentalni i kratki filmovi horor žanra. Predsednik žirija je Alin Ludu Dumbrava, filmski kritičar, programer, scenarista i dugogodišnji selektor i umetnički direktor prestižnog Drakula film festivala u Brašovu, u Transilvaniji. Najbolji film biće nagrađen “Zlatnom macolom”, što je asocijacija na radni alat doljevačke klanice.

Na dva nezavisna stejdža u okviru  Sloter hevi metal festivala autorskih bendova nastupiće i 12 bendova iz zemlje i inostranstva, u takmičarskom i revijalnom programu, od 19 do 24 časa.

Pored projekcija filmova, posetioci će moći da vide i muralima oslikane zidove klanice na temu istorije filmskog horora, a u subotu 2. jula biće u Nišu organizovana tribina pod naslovom „Pola veka Leptirice: horor u srpskoj kinematografiji“.

Ulaz je besplatan za sve posetioce, a prvih sto gledalaca svakog dana degustiraće besplatno pivo i kokice. Za posetioce iz Niša i Leskovca, biće organizovan specijalan autobuski prevoz do Doljevca i nazad, kao i besplatan parking za one koji dolaze svojim kolima.

Komplos Art Factory udruženje građana i u narednom periodu nastaviće da organizuje raznorazne umetničke sadržaje, podstaknuti, naglašavaju, težnjom da se publici prezentuje nešto novo i drugačije, ali i da se pokaže da ne bi trebalo da se plašimo da izadjemo iz okvira koje nam nameće sredina u kojoj živimo.

J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *