Ginekolozi šalju pacijentkinje kod privatnika, a mogu da se leče besplatno u KC

“Iako u Srbiji, prema podacima Instituta za javno zdravlje Batut, svakodnevno najmanje jedna žena umre od raka grlića materice, a godinama već traju kampanje o preventivnim ginekološkim pregledima, one žene koje otkriju manifestacije virusa koji dovodi do raka – kondilome, suočavaju se sa mukama kada treba da idu na lečenje. Prema svedočenjima na desetine njih iz Niša i okoline”, a prema pisanju Južnih vesti, “ginekolozi ih u najvećem broju slučajeva upućuju kod privatnika, iako u Kliničkom imaju pravo da se leče besplatno.”

Ovaj portal piše da “problem, kreće još u niškom Domu zdravlja kod izabranog ginekologa koji po davanju dijagnoze upućuje pacijentkinju na uklanjanje kondiloma kod privatnika. Ne poznajući svoja prava kao osiguranici ili ne želeći da ulaze “u kliše” sa domaćim zdravstvenim sistemom, mnoge žene spreme od 120 do 150 evra i urade lasersku intervenciju u nekoj od privatnih klinika u Nišu. Mnoge pacijentkinje sumnjaju da su bile poslate na privatne klinike, jer većina ginekologa ima i privatnu praksu.

Međutim, sa nevoljom se susreću i one koje od ginekologa zatraže uput da to urade i o trošku Fonda za zdravstveno osiguranje, u državnoj ustanovi, jer u Kliničkom centru nerado pristaju da urade ovu intervenciju, osim ako je u pitanju težak stadijum bolesti, pravdajući se vrlo često kvarovima aparata, nedostatkom materijala ili lekarskog osoblja”, pišu dalje Južne vesti.

“Međutim, iz Uprave Kliničkog centra, kada im je ukazano na problem, kazali su da Klinika za ginekologiju i akušerstvo KC Niš funkcioniše bez ikakvih problema, te da na GAK-u radi 7 anesteziologa koji imaju svoje rasporede i učestvuju u svim intervencijama.

Direktor Klinike za ginekologiju Bojan Lukić kaže da je bilo prijava od pacijentkinja da su odbijene za laser, na koji su došle sa uputom. Kaže da u ovim slučajevima žene treba da prijave lekara njemu, te da će on kao direktor da ih sankcioniše.

Inače, koliko je ovaj problem veliki, a opravdanja nadležnih vredjaju inteligenciju pacijenata,  potvrdjuje i pisanje Južnih vesti u decembru 2015. godine, kada je iz Doma zdravlja u Nišu izdato  saopštenje da ginekolozi iz ove ustanove ne šalju pacijentkinje na laser u Klinički centar, jer nisu bili obavešteni da na GAK-u postoji laser, te su ih zbog toga upućivali privatniku. Direktor Kliničkog centra Zoran Radovanović je tada kazao da aparat za lasersko skidanje kondiloma imaju već tri godine, što bi značilo da je tamo od početka 2013, ali da lekari ne upućuju pacijentkinje u ovu ustanovu. Međutim, direktor Doma zdravlja je tada rekao da iz KC niti je stiglo obaveštenje o postojanju lasera, niti tačan naziv usluge, šifru usluge i način zbrinjavanja.”

Da mi izvedemo zaključak na kraju. Jedno je sigurno, najviše trpe i plaćaju pacijenti, a najviše zaradjuju privatnici i lekari koji kod njih rade, čime je još jednom potvrdjena teza da, iako je zdravstvena zaštita u Srbiji besplatna, lečenje je ipak vrlo skupo.

Izvor:Južne vesti (https://www.juznevesti.com/Drushtvo/Ginekolozi-nerado-daju-upute-a-u-KC-Nis-odbijaju-da-uklanjaju-kondilome.sr.html)

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *