Gotovo niko neće da prodaje višnju, a retko ko je i otkupljuje

Ovogodišnja otkupna cena višnje od samo 25 dinara po kilogramu  dovela je do toga da su mnogi voćari odustali od berbe ili je obustavili ne obravši ni polovinu ovogodišnjeg roda. Takodje, i mnoge otkupne stanice prestale su sa preuzimanjem ovogodišnjeg roda ili ove sezone nisu ni organizovale taj posao, tako da se iz godine u godinu nastavlja sunovrat ovog vida voćarstva u Srbiji.

Iako je ove godine višnja odlično rodila, kvalitet tog roda je tvrde otkupljivači, loš, zbog velikog broja kišnih dana, tako da se većina roda tretira kao druga klasa. Višnja, ističu, imaju manji procenat suve materije, oko 12, iako bi za dobar kvalitet morao da bude najmanje 16.

Vlasnicima zasada ne ide na ruku ni cena branja, jer sezonski radnici traže od 15 do 20 dinara za kilogram, pa proizvođačima novac koji ostane ukoliko uspeju da prodaju svoju višnju, neće pokriti ni manji deo troškova proizvodnje.

U doljevačkom kraju jedno od retkih otkupnih mesta u Kočanu, kako smo saznali, još danas i sutra će vršiti otkup, a cena je 25 dinara po kilogramu. Većina otkupljivača u opštini Žitoradja je prestala sa otkupom, ali ima sporadičnih slučajeva otkupa, u ograničenim količinama. Cena je i tamo 25 dinara.

Problem sa oblačinskom višnjom koja se dominantno uzgaja u ovom delu Srbije, je što je njena cena niža od krupnorodnih sorti, koja se uzgaja u recimo Šumadiji i uglavnom plasira na rusko tržište i čija je cena, iako i tu ima problema, ipak stabilnija.

Proizvodjačima na jugu to je slaba uteha, jer se prema podacima stručnih službi sitna oblačinska višnja, kao autohtona sorta uzgaja u ovom kraju gotovo stoprocentno, a najave pojedinih gradskih i opštinskih vlasti da će izgradnjom hladjače rešiti ovu dugogodišnju agoniju višnjara, samo je i dalje nažalost  mrtvo slovo na papiru.

J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *