I dalje veliki procenat pozitivnih na Covid-19 u Doljevcu

Broj novozaraženih korona virusom poslednjih dana ne jenjava na teritoriji opštine Doljevac, a slična je situacija i u celog zemlji. Veliki je pritisak na lekare koji rade u kovid ambulanti, jer dnevno bude i oko 70 pregleda, a nekada i više. Prema našim saznanjima, pozitivan rezultat dobije  od 50 do 70 odsto pacijenata od ukupnog broja testiranih. To je visoka brojka, ali lekari ističu, ako je za utehu, da su simptomi blaži nego u prethodnom talasu.

Simptomi su, za razliku od prethodnih talasa, različiti. Vrlo često simptomi korone nalikuju na druge  virusne respiratorne infekcije  ili najobičnijoj prehladi, pa je teško, bez testiranja napraviti razliku. Ono što ne ohrabruje jeste, kako saznajemo je da je od ukupnog broja testiranih više od polovine pozitivno na virus korone.  Lekari se trude, da  na vreme i u prvim danima otkriju da se radi o kovidu, kako bi sama terapija imala što bolji uspeh.

Kako smo saznali od 30 do 40 pacijenata sa teritorije opštine Doljevac dnevno dobije rezultat da su pozitivni na korona virus.

Iako lekari napominju da su u ovom talasu blaži simptomi treba imati u vidu i činjenicu da je i veliki broj zdravstvenog osoblja i lekara u Srbiji pozitivno na Covid-19 te je sve manje lekara u ordinacijama zbog bolesti.

U ovom talasu korone je blaža klinička slika, uglavnom se javljaju pacijenti koji su već preležali kovid i koji su vakcinisani. Samim tim što je klinička slika blaža, sasvim je dovoljno da se primenjuje terapija i da se lečenje sprovede u kućnim uslovima. Svako od obolelih pacijenata dolazi na kontrolu od dva do tri dana, po potrebi i istog tog dana ako mu bude loše, ali statistika govori da se sva lečenja završavaju u kućnim uslovima.

Međutim, redovi ispred kovid ambulanti širom Srbije beleže se ogromne gužve, a zvaničnici svakodnevno upozoravaju da je zdravstveni sistem pod velikim pritiskom i da lekari jedva izdržavaju pritisak.  Dodaju, i da je vakcinacija u Srbiji gotovo je stala.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *