I ove godine setva pšenice kasni zbog vremenskih uslova

Miholjsko leto sa nadprosečnim dnevnim temperaturama ide na ruku poljoprivrednicima koji skidaju žetvene ostatke kukuruza sa njiva, međutim ne pogoduje za pripremu zemljišta za setvu. Saša Stanković iz Poljoprivredno stručne službe iz Niša kaže da je ovo veoma dug period bez kišnih padavina, zemljište je bilo suvo, a trenutne temperature dodatno su osušile zemlju.  On dodaje da ratari još uvek nisu počeli pripremu zemljišta za setvu pšenica iako smo na izmaku optimalnog roka za završetak radova. Stanković dodaje da je optimalni rok za setvu pšenice do polovine novembra.

  • Visoke temperature u ovo doba godine bez kišnih padavina zadaju probleme ratarima. Oni ne mogu da pripreme zemljište za setvu ozimih kultura, a prošle godine poljoprivrednici su njive pripremali tanjiračama, a sada smo došli u situaciju da ni to ne pomaže u pripremi zemljišta- kaže Stanković.

On napominje da većina poljoprivrednika u Nišavskom okrugu ne poseduje teške tanjirače i uslove da odrade redukovanu obradu zemljišta i blagovremenu setvu.

Pogodno je da seme u zemljištu čeka kišu, ali trenutno nema uslova da se odradi obrada zemljišta, zaključuje Stanković.

Za sada se ne očekuju neke značajnije padavine bar po najavi meteorologa do 10.novembra tako da će sigurno kasniti setva pšenice. Stanković dodaje da sa udaljavanjem od optimalnog roka setve treba povećati i normu setve sa 0,5 na 1% sa svakim danom zakašnjenja od optimalnog dana setve, a što se tiče sortimenta ukoliko se kasno seje treba sejati fakultativne sorte ranije vegetacije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *