Iz Meksika o zemljotresu za radio Koprijan govori Milena Marković

zemljotresJedan od najjačih zemljotresa u Meksiku u poslednjih sto godina, od 8,2 stepena po Rihteru,  ostavio je znatne posledice, ljudske žrtve, materijalnu šetetu, a i uplašio je  veliki broj stanovnika koji naseljavaju ovo područje. Rodjena doljevčanka Milena Marković, koja već osam godina živi u Meksiko Sitiju, govori za radio Koprijan o svemo što su ona i njeni sugradjani preživeli tokom minule noći.Ono što je bitno  je da je njena porodica dobro i  da je zgrada u kojoj živi stabilna i bez oštećenja.

Zemljotres je, kako javljaju ovdašnji mediji, registrovan u okeanu, oko 100 km od obale savezne države Čijapas, po ovdašnjem vremenju u 23.49 sati. Mi smo osetili nekoliko potresa i mogu vam reći da je to jedan vrlo neugodan osećaj.  Ja sam, čim sam osetila potres, uzela svoje dete i istrčala na ulicu, sa ostalim komšijama iz zgrade. Mnoge ljude je hvatala panike, neke žene su plakale. Napolju smo samo mogli da gledamo kako se sve trese, što je trajalo nekoliko minuta, prepričava dogadjanja od prošle noći Milena. U ovom delu zemlje nije bilo žrtava, ali smo se svi, što je i logično, uplašili. Ali, kada smo se kasnije vratili u stan i uključili TV  saznali smo da na jugu Meksika, u priobalnim mestima, koja su bila najbliža epicentru ima žrtava, za sada 33, mada se bojim da to nije konačan broj. Ima i materijalne štete, ali uglavnom na nekim objektima izgradjenim van svih standarda. Znate, nakon velikog zemljotresa 1985. u Meksiku je preduzeto sve što je moguće da se maksimalno smanji šteta od ovakvih prirodnih katastrofa. Meni, inače,  nije prvi put da  sam doživela tako nešto, jer je zemljotresa bilo i pre nekoliko godina, a ovde ima i puno vulkana, pa su potresi česti i zbog vulkanskih aktivnosti.  Takodje,  grad se, velikim delom, nalazi na mestu nekadašnjeg jezera, pa se prilikom potresa zemlja ponaša kao želatin.  Zgrade izgradjene na takvom zemljištu moraju imati tzv. hidraulične temelje, koji bi trebalo da kompenzuju te potrese, koliko je to moguće. Iz tog razloga postoji i upozorenje ovdašnje Civilne zaštite o ponašanju u takvoj situaciji u kojem se kaže da ukoliko tokom zemljotresa čujete bilo kakvo krckanje zgrade, morate odmah da je napustite.  Medjutim, ja sa porodicom živim u južnom delu grada, koji je izgradjen na steni, tako da se ovde kod nas to nije dešavalo.

Inače, ovu oblast prema najavama meteorologa, očekuje i uragan, koji se približava obali Meksika, tako da opasnosti po ljude i imovinu postoje i dalje, rekla nam je Milena. – Poslednjih dana ovde se  mnogo govori i o uraganima koji su ili već zadesili ovaj deo sveta ili se tek očekuju. Bilo je i jako puno kiše u predhodnom periodu, zabeležene  su i poplave, a uragan Kaća se približava obali Meksika, što je realno veći problem za nas ovde od zemljotresa. Dodala bih na kraju, da smo sinoć na nebu primetili i jedan neobičan fenomen. Naime, svi smo videli neka neobična svetla, nešto što nije ličilo ni na šta poznato. Nebo je svetlelo kao prilikom oluje, samo što oluje nije bilo. Postoji neko objašnjenje da je to  prirodni fenomen, ali  još uvek nije  pouzdano utvrdjeno šta je to u stvari. Sve je u domenu nagadjanja , neko tvrdi da se radi o eksplozijama na trafo stanicama , a neko da je reč o varnicama koje nastaju kao rezultat trenja izmedju stena usled pomeranja, rekla je za radio Koprijan Milena Marković naša zemljakinja koja živi u Meksiku.

Inače, epicentar zemljotresa bio je na oko 100  kilometra jugozapadno od države Čijapas na jugu Meksika na dubini od 33 kilometra. Geološki topografski institut SAD javio je da je zemljotres bio jačine 8,1 stepeni Rihterove skale, ali predsednik Meksika tvrdi da je bio 8,2 stepena Rihterove skale.

Poslušajte audio izveštaj Milene Marković

https://soundcloud.com/radiokoprijan/doljevcanka-milena-markovic-iz-meksiko-sitija-o-zemljotresu

 

J.K.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *