Izricanje presude za pogibiju mladića Željka Ristića iz Šainovca najavljeno za 25.oktobar, tužilaštvo traži najmanje 13 godina zatvora

Sudjenje za pogibiju mladića Željka Ristića (19) iz Šainovca ulazi u završnu fazu. Izricanje presude najavljeno je za 25.oktobar, a u završnoj reči Više javno tužilaštvo u Nišu zatražilo je u sredu najmanje 13 godina zatvora za Miodraga Perića iz Šainovca okrivljenog da je 28. decembra 2020. godine u ovom doljevačkom selu vozeći pijan “golf 2” usmrtio komšiju Željka, piše Telegraf.

Branilac okrivljenog Milan Petrović zatražio je da Perić bude oslobođen krivice zbog toga što, kako je istakao, nije vozio automobil koji je usmrtio mladića, već se nalazio na mestu suvozača.

Više javno tužilaštvo tereti Perića za za teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja u sticaju sa krivičnim delom nepružanja pomoći licu povređenom u saobraćajnoj nezgodi. Kako je navelo tužilaštvo, on je vozio sa 2,27 promila alkohola u krvi, brzinom od 70 kilometra na čas na delu puta gde je ograničenje 50, usled čega je vozilom prešao u suprotnu traku i udario pešaka koji se kretao desnom stranom. Perić, inače vozač doljevačke Hitne pomoći, se zatim svojim vozilom udaljio sa mesta nesreće, a pronađen je na Klinici za toksikologiju UKC Niš gde mu je pružana pomoć zbog teškog pijanstva.

Viši javni tužilac Goran Bursać rekao je da tužilaštvo ostaje pri optužnici.On je kazao da tužilaštvo predlaže sudu da Perića oglasi krivim i osudi na najmanje 10 godina zatvora za teško delo protiv bezbednosti u saobraćaju i na četiri godine zatvora zbog nepružanja pomoći povređenom licu, odnosno na jedinstvenu zatvorsku kaznu od najmanje 13 godina zatvora.

Advokat Dušan Bobolkov, punomoćnik oštećenih, kazao je da se pridružuje zahtevu tužilaštva da Perić bude osuđen na najmanje 13 godina zatvora.

Branilac okrviljenog Milan Petrović istakao je u završnoj reči da sudsko veće treba da oslobodi Miodrag Perića krivice, uz obrazloženje da bi svaka druga presuda bila u suprotnosti sa medicinskim dokazima. Petrović je istakao da je vozilom u momentu nesreće upravljao Marko Disić, koji je pred sudom bio jedan od svedoka, jer se navodno nalazio na mestu suvozača u „golfu“.On je kazao da su lekari koji su u noći kada se dogodila nesreća pregledali Miodraga Perića potvrdili da je on zbog velike količine alkohola bio u komatoznom stanju u kome nije mogao da upravlja vozilom. Podsetio je da je na zahtev adokata okrivljenog urađena DNK analiza automobila i na volanu, menjaču, ručici vrata i ručici prozora nađeni su Disićevi tragovi, što je tužilaštvo moralo da uzme u obzir i pokrene istragu koja bi potvrdila on vozio automobil u momentu udesa. Petrović je kazao da je Više javno tužilaštvo tokom istrage napravilo više propusta koji su doveli do toga da bude optužen čovek koji nije vozio automobil.

Predsednik sudskog veća Mirko Drašković zakazao je za 25. oktobar izricanje presude za nesreću u kojoj je Željko stradao.

Izvor: Telegraf

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *