Javnost uznemirena zbog FB statusa, informacije neproverene

Objava na društvenim mrežama koja je juče uznemirila ovdašnju javnost, potekla je, saznaje Radio Koprijan, od pojedinih radnika škole u Žitoradji. Autentičnost informacije koja se i dalje širi društvenim mrežama nije nam potvrdjena ni od strane osobe koja je prva podelila ove upozorenje, ali ni od policije, od kojih smo juče tražili informacije o ovom navodnom dogadjaju.

Naime, u objavi koja se  brzinom munje proširila ne samo medju stanovnicima opštine Žitoradja, već i šire, piše da je dvoje roditelja i više učenika prijavljeno kako se, navodno, džip kreće po Žitoradji i okolini i vreba decu. U toj objavi se još ukazuje na to da je pokušana otmica dece u najmanje dva navrata, uz fizički nasrtaj vozača džipa na jednu od učenica. Čak se bliže opisuje i izgled osobe, koja navodno vreba decu, te je, prema ovoj objavi, u pitanju bradati muškarac. Kako se na kraju objave navodi, slučaj je policiji prijavio jedan roditelj.

Sve ove navode smo pokušali da proverimo u PU Prokuplje, medjutim za sada nismo dobili zvanično saopštenje, niti potvrdu ili demanti ovog slučaja. Tim povodom obratili smo se i nadležnom tužilaštvu, odakle takodje čekamo zvanične podatke. Tragom objava i kontaktiranjem lica koja su medju prvima širila ovu informaciju, došli smo do saznanja da su svi u tom lancu, objave delili po sistemu rekla – kazala, bez prethodne provere autentičnosti podataka, i prema sopstvenom priznanju, ishitreno. Nakon naših poziva većina je svoje objave izbrisala, medjutim do tog trenutka ona je već šerovana veliki broj puta.

Ukoliko se ispostavi da se radi o dezinformaciji, postavlja se logično pitanje da li će neko odgovarati zbog uznemirenja javnosti i širenja panike, naročito medju roditeljima školaraca, koji su se nakon ovih objava zabrinuli za bezbednost svoje dece.Takodje, širenjem neproverenih informacija otežava se i posao nadležnih institucija u situacijama kada se, nažalost ovakvi slučajevi zaista i dese.

Podsetimo, dogadjaj sličan ovome desio se pre desetak godina u Pukovcu, kada su, nakon što se proširila neproverena informacija da su se u kraju pojavila nepoznata lica koja vrbuju decu, prebijeni trgovci posudjem iz Rumunije, koji su baš tih dana svoju robu prodavali u ovoj oblasti. Linča ih je spasila policija.

Nakon deljenja ovih objava u Žitoradji, neki od gradjana počeli su da pozivaju na nasilje, a ne možemo ni da zamislimo šta se moglo desiti nekom slučajnom vozaču džipa, koji bi ovih dana prošao kroz Žitoradje.

U svakom slučaju, čak i da se ispostavi da je ova informacija tačna, jer se, da podsetimo još uvek ne može sa sigurnošću reći šta su činjenice u ovom slučaju, ipak za izdavanje ovakvih upozorenja nadležni su odredjeni državni organi, koji će jasno i pre svega tačno obavestiti ili upozoriti javnost.

Takodje, i korisnici društvenih mreža pre deljenja bilo kakvog, a naročito statusa ovakve sadržine, trebalo bi da obrate pažnju na pouzdanost izvora, tim pre jer u današnje vreme kada je vrlo lako doći do šire javnosti, lako se šire i lažne vesti.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *