Jesenja priprema zemljišta za bolju prolećnu setvu

dubokooranjeDa bi se obavila što kvalitetnija prolećna setva, potrebno je već  sada početi sa pripremom zemljišta, rekao je za radio Koprijan Miljan Milojić iz Poljoprivrednno stručne službe Niš.

Blagovremena i kvalitetna prolećna setva zavisi od pravilne primene agrotehničkih mera. Zato je potrebno da u toku jeseni izvršimo rasturanje NPK  mineralnih đubriva , izbor i količinu đubriva treba odrediti  na osnovu rezultata agrohemijske analize zemljišta što proizvođači ne čine, rekao je Milojić. Ovaj stručnjak je dao još nekoliko saveta poljoprivrednicima:
“Oranje se, po mogućstvu, obavlja odmah nakon završetka jesenje berbe. Međutim velika većina naših poljoprivrednika ne uspeva da to ostvari na vreme, što ne znači da treba čekati proleće. Svaki dan ili period lepog vremena treba iskoristiti. Preporučuje se čak i oranje po snegu. Ukoliko je snežni pokrivač mali, nekoliko santimetara, i ako zemljište nije smrzlo dublje od 5-6 cm.Dubina oranja treba da bude 25 cm do 35 cm”.

Inače prednosti zimskog oranja ogledaju se u stvaranju bolje strukture zemljišta (mrvičasata) usled dejstva mrazeva. U zemljištu se akumulira veća količina zemljišne vlage jer u ovom periodu imamo najviše padavinaSledeća prednost je da imamo bolju mineralizaciju žetvenih ostataka što utiče na bolje biološke osobine zemljišta. Prilikom oranja na površinu izbacujemo korenove korovskih biljaka koji će usled niskih temperature izmrznuti i na taj način smanjujemo zakorovljenost. Kada na vreme obavimo ovu agrotehničku meru stvaramo uslove da u proleće predsetvenu pripremu zemljišta obavimo lakše, ranije i kvalitetnije, a setvu sprovedemo u optimalnom roku. Sve ove prednosti koje su navedene u korist jesenjeg dubokog oranja na kraju rezultiraju povećanjem prinosa prolećnih kultura za 20 do 30 %. suvo, treba sačekati kišu, da bi omekšalo i onda orati.

D.D

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *