Ujedi pasa sve više prazne opštinske budžete

psi_lutalicePodaci kažu da su ujedi pasa lutalica iz lokalnih budžeta izvukli milijardu dinara u poslednje tri godine. Na ovaj problem nije imuna ni opština Doljevac, a Jovica Pešić iz lokalne samouprave u Doljevcu  kaže da je poslednji rebalans budžeta  radjen i iz tog razloga. Milion dinara koliko je bili predvidjeno budžetom za ove namene je potrošeno već u prvih 6 meseci , rekao je Pešić, a poslednjim rebalansom je predvidjeno još oko 3 miliona dinara do kraja godine.Na poslednjoj sednici opštinskog Veća, kako kaže Pešić odobreno je još 500.000 dinara za odštetu za 24-oro gradjana , koji su tražili odštetu zbog ujeda pasa.

Pešić ističe da za sada ozbiljnog rešenja  nema , ipak zoohigijena je pripala JKP Doljevac,koje je angažovalo i jedno privredno društvo iz Vrnjačke Banje, koje hvata pse lutalice i zatim steriliše, i primenjuje sve zakoom predvidjene mere.

Kako kaže Pešić  postoji i neodgovorno ponašanje vlasnika pasa kao i razne zloupotrebe.
Državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak istakao je da je prošle godine formirana radna grupa koja bi uskoro trebalo da dođe do celovitog sistemskog rešenja za postupanje nadležnih organa u procesuiranju odštetnih zahteva, zbrinjavanje pasa lutalica, ali i kako bi oni koji zloupotrebljavaju zakonski okvir bili adekvatno sankcionisani.

Praksa gradova i opština pokazala je da iza lažnih odštetnih zahteva često stoje organizovane grupe u kojima se pojavljuju ne samo iste „žrtve“ već i isti advokati. Takođe, problem postoji i u sudskoj praksi jer se presude neretko donose samo na osnovu iskaza žrtve, kao i u postupanju lekara jer potvrđuju ujede iako nisu uvek kompetentni za taj posao ili nisu obavili sve potrebne provere.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *