Jura radi za Uskrs, u punom kapacitetu nastavlja rad 24.aprila, Sloga traži zabranu rada ovoj kompaniji

Menadžment korporacije Jura u Nišu  obavestio je radnike da su predstojeći Usršnji praznici radni dani u ovoj kompaniji. Kako se kaže u Odluci o rasporedu rada za vreme praznika danas radi prva smena, ali će tatakv sistem rada biti i za naredne dane.

Dakle sutra u subotu, 18.aprila, radiće prva smena, u nedelju, 19.aprila, na sam dan Uskrsa, takođe u hale će raditi zaposleni u prvoj smeni, kao i u ponedeljak 20.aprila. Kako navode, za vreme praznika zaposleni imaju pravo na uvećanu zaradu u visini od 110% od osnovne zarade.

Zaposlenima je određen rad na dan državnog, odnosno verskog praznika, koji su neradni zbog povećanog obima poska i potrebe poslodavca, jer je neophodno u određenom roku završiti započeti posao koji nije moga da bude kompletiran u prethodnoj nedelji za vreme redovnog rada.

Kompanija Jura je takođe obavestila sve zaposlene da će fabrika u Nišu početi sa radom u punom kapacitetu od petka, 24.aprila, uzevši u obzir da je period od 14 dana utvrđen odlukom Kriznog štaba Grada Niša ističe dan ranije, odnosno 23.aprila.

U obaveštenju ove kompanije, a koje je prosleđeno radnicima, kaže se da zaposleni koji budu radili imaće pravo na dodatni bonus u skladu sa Odlukom poslodavca od 9.aprila 2020.godine, a sa kojim su zaposleni već upoznati.

Zaposleni koji zbog epidemiološke situacije i dalje ne žele da rade  mogu koristiti godišnji odmor o čemu je potrebno da obaveste svoje neposredne rukovodioce.

U obaveštenju se dalje navodi, a koje je potpisao direktor  Yura Corporation d.o.o Rača- Orgranak Niš Jonghwan Park, da je kompanija HMMC-Hyundai zvaničnim dopisom se obratila Vladi Republike Srbije kako zbog ugroženosti sopstvenog poslobvanja tako i poslovanja Yura Corporation u Republici Srbiji.

Sindikat “Sloga” traži zabranu rada kompaniji Jura

Ovim povodom oglasili su se i Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ odnosno zbog obaveštenja južnokorejske Jure da će svih 2.500 zaposlenih u fabrici u Nišu početi da radi u punom kapacitetu od 24. aprila, uprkos odlukama niškog Štaba za vanredne situacije i preporukama epidemiologa Vladinog Kriznog štaba, i zahtevaju da se toj kompaniji odmah zabrani rad u Srbiji i da se proteraju kao nepoželjne osobe.

Kako smo ranije pisali radnicima je,najpre ponudjeno da za period od 6. do 30. aprila dobiju dodatnih 500 dinara bruto za svaki radni dan, što je u neto iznosu oko 320 dinara, da bi kasnije bili obavešteni da će oni koji rade imati još veće pogodnosti, odnosno za 15 dana rada 21 000 dinara bruto, odnosno oko 13 000 dinara neto po zaposlenom, za deset dana oko 13 000 bruto, a za pet dana rada 6 000 dinara bruto preko postojeće zarade.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *