Kafići, klubovi i restorani i dalje zatvoreni – Detaljan spisak objekata koji mogu da rade

Vlada Srbije odlučila je danas, na predlog Kriznog štab za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti kovid-19, da od sutra od 6 ostaju zatvoreni ugostiteljski objekti – kafići, restorani, noćni klubovi i barovi, kao i tržni centri.

Svi objekti prodaje hrane i ustanove kulture (bioskopi, pozorišta, galerije i biblioteke) mogu da rade do 21 čas, svi ostali objekti do 20 časova, uz poštovanje određenih uslova.Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, svi objekti koji budu otvoreni moraju obezbediti poštovanje mere od minimum devet kvadratnih metara po osobi ili posetiocu, a izuzetak su fitnes klubovi, spa centri, teretane i slično gde mora biti obezbeđeno šesnaest kvadratnih metara po osobi.

Vlada Srbije ističe da će od dana biti pojačan inspekcijski nadzor poštovanja upravo ove mere – poštovanja dozvoljenog prostora po osobi unutar objekta, kao i postojanja kovid redara u datom objektu.

U saopštenju se ističe da Vlada i ovim putem još jednom poziva na poštovanje svih epidemioloških mera i apeluje na ličnu odgovornost svih građana.

U periodu od 22.marta 2021.godine od 06.00 časova neće raditi:
1. Ugostititelјski objekti – restorani, kafići, barovi, klubovi, splavovi, itd.
2. Zatvoreni ili otvoreni trgovinski centri i slični objekti u kojima se obavlјa delatnost u oblasti trgovine na malo (tržni centri).
U periodu od 22.marta 2021.godine od 06.00 dozvolјeno je da rade:
1. Apoteke i polјoprivredne apoteke, koje mogu da rade 24 časa dnevno.
2. Restorani i drugi prostori u kojima se pružaju usluge ishrane u kategorizovanim i nekategorizovanim smeštajnim objektima i u kategorizovanom privatnom smeštaju, u kojima se usluga može pružati samo licima koja imaju prijavlјen boravak u tim vrstama smeštaja i to najkasnije do 21.00 čas.
3. Pravna lica i preduzetnici koji vrše pripremu i dostavlјanje hrane, kao i prodaju hrane „preko šaltera”, koji mogu da rade 24 časa dnevno.
4. Benzinske pumpe u obavlјanju delatnosti prodaje goriva, koje mogu da rade 24 časa dnevno.
5. Ordinacije i laboratorije u kojima se pružaju medicinske i stomatološke usluge i veterinarske ordinacije i laboratorije, koje mogu da rade 24 časa dnevno.
6. Trgovine na malo (trgovinske i druge radnje i prodajna mesta), od 06.00 do 20.00 časova.
7. Zanatske radnje i radnje koje pružaju usluge, od 06.00 do 20.00 časova.
8. Objekti u oblasti sporta – fitnes centri, teretane, vežbaonice, spa centri, bazeni i drugi objekti namenjeni za sport i rekreaciju, od 06.00 do 20.00 časova.
9. Objekti koji priređuju igre na sreću (kladionice), ali bez posluživanja hrane i pića, od 06.00 do 20.00 časova.
10. Trgovinske i druge radnje i prodajnih mesta na kojima se vrši prodaja prehrambenih proizvoda, prodavnica hrane za životinje, pet šopovi, prodavnice stočne hrane, zatvorenih i otvorenih pijaca, kao i radnji i prodajnih mesta u okviru otvorene ili zatvorene pijace (mesare, pečenjare, specijalizovane prodavnice hrane i sl) uklјučujući i one koje prodaju obavlјaju u trgovinskim centrima, a za koje upravlјač može da obezbedi posebne koridore za pristup ili u koje se ulazi sa spolјne strane ili neposredno sa javne površine, od 06.00 do 21.00 časova.
11. Ustanove u oblasti kulture – pozorišta, bioskopi, muzeji, galerije, od 06.00 do 21.00 časova.

Inače, nedavno je počeo  sa radom Centar za Kovid19 mere, na kom pored najnovijih verzija naredbi i uredbi, privreda može dobiti i tačan podatak o ograničenjima koje ove mere podrazumevaju, sa aspekta delatnosti koju obavljaju.

Da li pojedini objekti smeju da rade, do koliko sati, u kom obimu, sa kojim kapacitetom – informacije su koje će privreda moći da dobije na ovom mestu, kao i mogućnost da postavi pitanje ukoliko im neka mera nije jasna, a odnosi se na njihovo privredno društvo.

Centar se nalazi na adresi https://inspektor.gov.rs/legalsupport , gde je pitanja moguće postaviti putem kontakt forme, dok se odgovori javno objavljuju na dnevnom nivou.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *