Klinika za plućne bolesti seli se iz Knez Sela u stari deo KC Niš

Devedeset godina nakon osnivanja, sadašnja  Klinika za plućne bolesti, a tada Bolnica za tuberkulozu u Knez Selu izmešta se u stari deo KC Niš.

Kompletna Klinika za plućne bolesti, uključujući i plućnu onkologiju, biće preseljena iz Knez Sela, a plan je da se selidba obavi ovog vikenda. Sva tri sprata nekadašnje Interne klinike delimično su sređena i uskoro će primiti prve pacijente.

U Knez Selu  zasad ostaju mikrobiološka i biohemijska laboratorija, jer se za njih još priprema prostor u starom delu Kliničkog centra u koji bi trebalo da budu preseljene.

Skoro vek od osnivanja ne može, a da se ne primeti da  klinika u Knez Selu poslednjih godina izgleda ruinirano i zapušteno.

Na ovoj klinici se inače tretiraju nespecifične plućne bolesti, pridružene vanplućne bolesti, imunološke bolesti i granulomatoze, opstruktivne plućne bolesti i bronhijalna asma, maligne bolesti pluća, tuberkuloza i druga respiratorna patologija.

U okviru Klinike posebnim projektom Ministarstva zdravlјa postojao je i blok za lečenje obolelih od multitrezistentne tuberkuloze, što postoji samo u još dve ustanove na teritoriji Republike Srbije.

Medjutim, upravo taj podatak zabrinuo je mnoge pacijente koji se leče u niškom KC, s obzirom na to da je tuberkuloza infektivna zarazna bolest. U toj ustanovi medjutim napominju za Južne vesti da su se plućne bolesti jako izmenile u poslednje 3 decenije I da mesta panici nema. Takvih bolesnika je sve manje, te oni nisu nikakva bojazan ni za Klinički centar, ni za pacijente, jer se vrlo mali broj osoba  leči od ove bolesti. Pacijenti zato ne treba da brinu, jer će preseljenje imati samo benificije – veliki pomak u brzini, komunikaciji, zbrinjavanju pacijenata, transportu i svemu što zahteva savremena pulmologija.

Inače, izgradnja Bolnice za tuberkulozu u Knez Selu započela je daleke 1939. godine. Ova bolnica 1947. godine postaje Sanatorijum za tuberkulozu, a 1956. godine Specijalna bolnica za tuberkulozu. Od specijalne bolnice 1969. godine formiran je Zavod za plućne bolesti. Klinika za plućne bolesti i tuberkulozu formirana je 1982. godine.

J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *