Klinike u Srbiji počele da koriste lek protiv malarije “hlorikin” za lečenje koronavirusa

Klinike u Srbiji u kojima se leče oboleli od korone dobili su iz Infektivne klinike algoritme (precizan niz koraka) za lečenje pacijenata. Kako se navodi u terapiju je uključen i lek protiv malarije “hlorikin”, o kojem se toliko priča širom sveta. O tome je nedavno na svom tviter nalogu pisao i poznati srpski genetičar dr Miodrag Stojković, rečima punih nade o tome da je grupa naučnika u Marselјu izvršila klinička ispitivanja na osnovu kojih su utvrdili da antimalarijski lek hidroksihlorohin u kombinaciji sa antibiotikom azitromicinom značajno smanjuje virusnu infekciju korone.

U protokolu koji propisuje Infektivna klinika, a odakle se oboleli upućuju dalje, trenutno prva je KBC Dragiša Mišović. Vladimir Đukić, direktor klinike, potvrdio je za “Blic” da pacijenti sa Infektivne stižu sa prepisanom terapijom u kojoj je i “hlorikin”, lek protiv malarije.

– Osim “hlorikina” koriste se i drugi antivirusni lekovi, a koje za pacijente propisuje Infektivna klinika – kaže Đukić.

Lek protiv malarije nalazi se i u preporuci Radne grupe Ministarstva zdravlja Srbije za kontrolu virusa Kovid-19.

– Težim pacijentima obolelim od korona virusa daje se terapija koju čine lek protiv malarije, antivirusni lekovi koji su inače deo terapije protiv AIDS-a, kao i antibiotici – saznaje „Blic“ u Kliničkom centru u Nišu.

Prof. dr Radmilo Janković, direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju KC u Nišu, kaže za “Blic” da se pokazalo da antimalarici mehanizmom kojim ubijaju izazivača malarije mogu da deluju i protiv novog virusa.

– Oni nisu lek koji je zamišljen protiv virusa, ali se sad pokazalo da mogu da budu delotvorni. To je usvojeno na nivou Radne grupe kao preporuka za lečenje. Koristimo preporučene doze. To je lek koji može biti kardiotoksičan, a zato je i terapija protiv malarije ograničena na do 20 dana. Tako ćemo ga i mi davati u tom okviru da ne bismo napravili kardiotoksičnost. Zato tu vrstu lekova ljudi nikako ne smeju da koriste na svoju ruku, već se isključivo primenjuju u bolnicama i pod stručnim nadzorom lekara – kaže dr Janković.

– Dobili smo ažurirane protokole na osnovu svetskih iskustava i započeli smo njihovu primenu. Prema preporučenom protokolu nabavili smo lek “hidroksihlohlorokin”, antimalarik, za koga preliminarni podaci pokazuju da može da bude koristan u lečenju korona virusa – kaže dr Janković.

D.D/BLIC

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *