Knjiga za ovu nedelju “Hiljadu čudesnih sunaca” Haled Hoseini

knjiga-hiljaduAko smo vam prehodnih nedelja preporučivali knjige koje su vam se dopale iskreno se nadamo da ni danas nećemo omanuti.  Gotovo da nema onih koji su ostali ravnodušni posle čitanja knjige “Hiljadu čudesnih sunaca” avganistanskog pisca Haleda Hoseinija. Ova  priča iz opustošenog Avganistana govori o jednom nemilosrdnom vremenu i nesvakidašnjem prijateljstvu,pa se može okarakterisati i kao prelepa, dirljiva, ali i strašna.

Marijam, petnaestogodišnju devojčicu zadesiće teška sudbina. Ostavši rano bez majke, a neželjena od oca, silom prilika udaje za mnogo starijeg Rašida. Njenu ličnu tragediju, prati i tragedija zemlje u kojoj živi. Ona i njeni sunarodnici doživljavaju okupacija Sovjeta, onda pojava mudžahedina, podržanih od strane SAD-a, kao vida reakcije na prosovjetsku vlast, pa uzdizanje talibana i na kraju vojnu intervenciju Amerikanaca. Svaki sitem gori je od prehodnog, a položaj žene u takvom društvu, gori je od svih krugova pakla zajedno. Kroz sudbinu Marijam oslikan je život mnogih žena iz Avganistana u turbulentnim vremenima, koja su zadesila te prostore. Nikome nije bilo lako, ali ženama je bilo duplo teže, jer su iz doba u kojem su imale sva prava kao i muškarci ostale potpuno obespravljene .  Ratovanje velikih sila, preko ledja malih, kao po običaju neće iznedriti ništa dobro, pa ni Avganistan nije bio izuzetak. Priča se nastavlja dve decenije kasnije. U zemlji koja ubrzano tone u propast, tragedija pogađa i petnaestogodišnju Lejlu, koja mora da napusti svoj dom i stupi u Marijamino nesrećno domaćinstvo, kao druga Rašidova supruga. Lejla i Marijam naći će utehu jedna u drugoj, njihovo prijateljstvo postaće neraskidivo kao veza majke i kćerke, a spaja ih jedna želja da pobegnu što dalje od života u stalnom strahu, kako od surovog Rašida, tako i od gladi i bombi koje padaju na sve strane. Istrajnost dve žene nailazi na iskušenja koja nisu mogla da naslute ni u najgorim košmarima. A ipak, saterane u tesnac one su spremne  na nezamisliva dela i  čudesno junaštvo.  Ali, da li će svi dočekati bolje dane?
Haled  Hoseini nije iskusio mnogo od života u Avganistanu u vreme kada se vlast smenjivala brzo, a budućnost nije obećavala mnogo toga, jer je imao više sreće od većine svojih sunarodnika. Njegova se porodica, nakon što je dobila azil, preselila u SAD. Iz pera ovog lekara i pisca do sada su izašle tri knjige i svaka je podjednako dirljiva.  Za naslov romana “Hiljadu čudesnih sunaca” Hoseiniju je kao inspiracija poslužila pesma čuvenog pesnika iz 17. veka Saib-e-Tabriza, u kojoj se izmedju ostalog kaže ” Ne mogu se izbrojati meseci što mu blistaju na krovovima,ni hiljadu čudesnih sunaca što se kriju iza njegovih zidova. ”  Napomenimo na kraju i to da je Hoseini  2006. imenovan za ambasadora dobre volje UNHCR-a, Agencije za izbeglice Ujedinjenih nacija. Nadahnut putovanjem u Avganistan u svojstvu ambasadora UNHCR-a osnovao je neprofitnu Fondaciju Haled Hoseini za humanitarnu pomoć Avganistancima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *