Kompjutersko-šahovski spektakl u Nišu: Čovek protiv mašine

Ilustracija (Foto:B92)
Ilustracija (Foto:B92)

Nesvakidašnji šahovski meč izmedju čoveka i kompjutera, velemajstora Miroslava Tošića i hibridnog kompjuterskog sistema (AHIL 2018) kojim će upravljati njegov tvorac, profesor Elektronskog fakulteta u Nišu Vladan Vučković, biće odigran u petak na Univerzitetu Singidunum u Nišu.

Organizator meča Bratislav Milovanović kazao je za naš radio da se šahovski meč između vrhunskog šahovskog softvera (AHIL) i Tošića organizuje kako bi se promovisala primena naprednih tehnologija u razvoju šahovske igre. Ujedno, meč je način za testiranje ovog softvera koji je proizvod visoke tehnologije iz oblasti veštačke inteligencije i ima intelektualno reagovanje vrhunskog velemajstora.

Na jednoj strani će biti vrhunski, hibridni, kibernetski sistem gde u odigravanju svakog poteza može učestvovati mašina sa svojim potencijalima, ali i operater, a sa druge strane vrhunski niški velemajstor Miroslav Tošić, kaže Milovanović. Niš  je inače, poznat kao predvodnik u ovoj oblasti, jer je u ogromnoj meri učestvovao u razvoju tzv. kompjuterskog šaha. Taj napredak  vezan je pre svega za rad  prof. dr Vladana Vučkovića sa Elektronskog fakulteta u Nišu koji se već dve decenije bavi ovom problematikom, to jest implementacijom naprednih šahovskih algoritama za potrebe razvoja šahovske igre. 

Mečevi slični ovom igrani su i ranijih godina baš u Nišu, medjutim kako, ističe naš sagovornik, postoje značajne razlike u odnosu na predhodne mečeve, jer je ovoga puta u pitanju napredni, kompjuterski, hibridni sistem gde su istovremeno integrisani potencijali šahiste i kompjuterske mašine. Inače, u ranijim mečevima čoveka protiv mašine mnogo više uspeha imao je kompjuter.- Istakao bih meč mašine protiv vrhunskog šahiste Igora Miladinovića koji je završen rezultatom  3,5 prema 0,5 za kompjuterski sistem.

Medjutim, ovaj dogadjaj nije samo jedno sportsko dešavanje, nego i promocija naprednih tehnologija. –Ovaj šahovski meč je ujedno i jedna od prvih aktivnosti ove godine u okviru Foruma naprednih tehnologija u  Nišu, putem kojeg nastojimo  da promovišemo potencijale jedne zaista značajne, drevne, misaone igre u pogledu uticaja na vaspitanje mladih, na razvoj i istraživačkog duha i jednog posebnog naučnog matematičkog mišljenja i rezonovanja, dodaje organizator ovog zanimljivog dešavanja.

I Radivoje Mitrović predsednik šahovskog kluba „Koprijan“ iz Klisure pozvao je sve poznavaoce i ljubitelje šaha da proprate ovo nesvakidašnje  šahovsko nadmetanje.

Početak meča, za koji organizatori kažu da je “kompjutersko-šahovski spektakl”, biće odigran sutra u 11.00 časova, a mogu ga uživo propratiti svi zainteresovani stanovnici ovog kraja, s obzirom na to da je ulaz besplatan. Poznavaoci ove veštine meč će moći da prate i putem interneta.

J.Kozomara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *