Kupujte jelke sa busenom

Pred nastupajuće novogodišnje praznike, ukoliko još uvek niste kupili jeklu, stručnjaci iz oblasti ekologije, apeluju na građane da kupuju jelke sa busenom, koje će posle praznika zasaditi u dvorištu ili na nekoj drugoj površini i na taj način obezbediti više kiseonika za građane i bolji kvalitet života, ali i unaprediti očuvanje životne okoline. Danica Cvetković, inženjer zaštite životne sredine u opštini Doljevac, kaže da prilikom ukrašavanja, posebno treba voditi računa o vrhu jelke, jer ako se on ošteti, drvo počinje da se suši.

Ona je dodala da kupovinom jelke sa busenom sprečićete sečenje mladih četinara, a njenom sadnjom posle praznika doprineti lepšem i zdravijem okruženju. Međutim, da bi sadnja bila uspešna, morate voditi računa o tome kako jelku čuvate i gde je sadite.

  • Tokom praznika jelku je potrebno redovno orošavati i zalivati odstajalom vodom sobne temperature, dva do tri puta nedeljno, ali paziti da pri tome ukrasi koji rade na struju budu isključeni. Kada prođu praznici, drvo ne treba odmah posaditi, već mu treba obezbediti period prilagođavanja. Najbolje bi bilo da neko vreme bude u hodniku, a sadnju treba obaviti kada temperatura bude iznad nule. Izbegavajte da jelku držite blizu radijatora, šporeta ili drugog izvora toplote – rekla je Danica Cvetković u izjavi za radio Koprijan.

S obzirom na to da se poslednjih godina suočavamo sa problemom sušenja šuma i pojavom šumskih požara, koji su posledica uticaja klimatskih promena i globalnog zagrevanja, ovo je razlog više da se kupuju jelke sa busenom, koje će moći da se zasade posle praznika i da nastave da žive.
M.Jovanović ( Foto Agromedia)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *