Lažnog meda ima i u našem kraju

medNaše tržište preplavljeno je lažnim medom, tvrde u Savezu pčelarskih organizacija Srbije.Kako nam je rekao Vladimir Pejčić , predsednik udruženja pčelara iz Žitorađe , pomenutog meda je sigurno i na rafovima naših prodavnica ali prepustimo sve nadležnima.

Kako navode u organizaciji pčelara, problem na tržištu trenutno nisu samo falsifikati meda već i proizvodi označeni imenom pekarski med, shodno novom Pravilniku o kvalitetu meda koji je stupio na snagu ove godine.

Prema objašnjenju Vladimir Pejčića , predsednika  udruženja pčelara iz Žitorađe , pekarski med predstavlja med smanjenog kvaliteta, do čega dolazi usled pregrevanja, pa enzimi koje pčele ugrade praktično nestanu ili se drastično smanje i time se potpuno izgubi biološka vrednost meda.On kaže da laboratorije rade svoj posao , i da je ono što je sigurno da pčelari isporučuju kvalitetan med a da problem nastaje kod preradjivača i većih proizvodjača.

Kako je Pejčić dodao sve količine meda , koje su na području Žitorađe prošle godine proizvedene su prodate i to je oko 60 tona, dok je ove godine proizvodnja izuzetno loša.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *