Lepo vreme preti voćarima

sljive gajba

Svaki dan sa temperaturom iznad 12 stepeni praktično je uslov za buđenje vegetacije, a u slučaju naglih mrazeva najviše će stradati voće, upozoravaju stručnjaci.
Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu Miladin Ševarlić kaže za Kurir da je najugroženije rano voće s obzirom na to da je ovo neuobičajena temperatura za ovo doba godine.

Tanja Živković stručnjak  za voćarstvo u PSS Niš kaže da ovakvi vremenski uslovi mogu uticati na smanjenje obima prinosa i kvalitet, a kakve će posledice ostaviti, zavisi od toga koliko će biti jaki mrazevi i koliko će trajati.

Kako kaže Živkovićeva ugroženo je pre svega rano voće, trešnje i jagode. Može doći do veće štete u slučaju pojave kasnih prolećnih mrazeva . Višegodišnje biljke traže određeni broj hladnih dana da bi se obavili odgovarajaći fizički procesi neophodni za pravilno cvetanje, zaključila je Tanja Živković.

Sigurnost će imati, kako kažu stručnjaci, jedino biljke koje se nalaze u staklenicima i plastenicima, čija će proizvodnja biti rentabilnija.

D.D.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *