Letnji Sv.Nikola: Sečenje slavskog kolača ispred novoizgrađene crkve u Rusni

Danas će u Rusni ispred novoizgrađene crkve Svetog Nikole biti presečen slavski kolač, kada se obeležava i seoska slava letnji Sv. Nikola.  Juče je, uz prisustvo velikog broja građana i sveštenstva,  vladika Arsenije niški osveštao crkveno zvono dar porodice Ljubić iz Pukovca. Prema rečima vladike Arsenija kada crkva bude kompletno završena biće i osveštana i predata na korišćenje CO Brestovac i meštanima sela. Vladika Arsenije se zahvalio svim građanima i dobrotvorima koji su uzeli učešća u izgradnji ovog hrama i istakao da se nada da će veliko osvećenje crkve biti u toku leta.

Nјegovo Preosveštenstvo Episkop niški gospodin Arsenije služio je juče čin osvećenja zvona za crkvu Svetog Nikole u izgradnji u Rusni, koja će pripadati parohiji brestovačkoj.

Nakon osvećenja zvona, Preosvećeni Vladika se obratio narodu koji se okupio u velikom broju i iskazao koliko je važno da se u svakom selu čuju crkvena zvona, koja će verujući narod pozivati na molitvu i okuplјati u crkvi i čuvati od nedaća. Po prvi put će se u ovom selu čuti crkvena zvona, budući da selo do sada nikada nije imalo crkvu.

  • Zvono ima još jednu ulogu i funkciju. Zvono na crkvi štiti mesto od gradonosnih oblaka, od jakih kiša i nevremena. Naš narod je to oduvek znao, pa tako kada se približavaju tmurni oblaci li nevreme narod je zvonio zvonima crkve. Posebno mi je zadovoljstvo što ovo malo mesto, uskoro, imaće svoju crkvu da se u njoj okuplja i uznosi molitve Bogu- rekao je vladika Arsenije ispred crkve u Rusni.

Da tako nešto postane moguće, ogroman doprinos pružila je opština Dolјevac, na čelu sa predsednikom Goranom Ljubićem, koji je bio i darodavac zvona za crkvu, kao i predsednik mesne zajednice sela Rusna,  Miša Ilić. Takođe, veliku pomoć pružili su i meštani sela Rusna, koji su svesrdno učestvovali u izgradnji crkve.

Opština Doljevac izdvojila je 1,5 miliona dinara, a pored porodice predsednika opštine, koji su izdvojili značajna sredstva, javio se veliki broj drugih vernika koji su želeli da daju svoj doprinos u izgradnji, bilo da je u pitanju novčana donacija, potreban inventar ili građevinski materijal.  Svoj doprinos dali su i preduzeća  Tončev gradnja, Toplica gradnja, Sale Pukovac, Teming, Pakos, Trace, Čutura, kao i pojedinci Dragan Pavlović, dr Žaklina Stanković, Milan Stevanović, Jelena Ilić, Marina Dimitrijević, a jedna ikona, kao dar, stigla je čak iz Grčke.

Svečanom činu osvećenja zvona crkve u Rusni prisustvovali su, pored građana Rusne, i  predstavnici lokalne samouprave i meštani okolnih mesta. Jelena Ilić iz Rusne zahvalila se svim ljudima dobre volje koji su svojim donacijama pomogli izgradnju ovog hrama, ali najviše zalaganju predsednika opštine Doljevac Goranu Ljubiću.

Uz Božiju pomoć, nastavlјaju se radovi na crkvi, koja će po osvećenju okuplјati i duhovno jačati meštane ovog sela.

M.Jovanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *