Likovna kolonija u Orljanu: Odlična organizacija, vrhunska inspiracija

Likovna kolonija u Orljanu, deveta po redu, od ovog mesta doljevačke opštine napravila je značajno umetničko središte likovnih stvaralaca iz mnogih delova naše zemlje, ali i šire. O razvoju ove manifestacije svedoči i podatak da je od ove godine dobila internacionalni karakter, jer su se pozivu organizatora odazvali i umetnici iz Rusije i Češke. Jedanaestoro učesnika, slikara i vajara, tokom nedelju dana koliko ova manifestacija traje, oslikavaće svoja platna i vajati figure u, kako i sami ističu, inspirativnom seoskom ambijentu koji ih okružuje.

Janko Piljović, učesnik Likovne kolonije (Foto:J.K.)

Jedan od učesnika je i akademski slikar Janko Piljović iz Surčina, koji je na orljanskoj Likovnoj koloniji prvi put, ali ističe da je jako zadovoljan uslovima za rad, kao i ambijentom, ali i lepim prijemom kod ovdašnjih ljudi. Za motive slika na kojima upravo radi odabrao je, uprkos letu, zimske motive.– Za ovu koloniju sam odabrano nekoliko ruskih zmiskih pejzaža, kao i portret jedne, kako to Rusi kažu, babuške. Predeli ovog kraja su, dodao bih, jako posebni, što nama slikarima daje puno prostora za razmišljanje i priliku da iz ovog okruženja, iz ove prirode uzmemo jedan izuzetan valer( količina svetlosti u boji, različiti tonovi u bojama prim.autor.) i to prenesemo na svoja platna, kaže.

Dela nastala na koloniji (Foto: J.K.)

Goran Ristić iz Niša, je po drugi put, učesnik  Likovne kolonije u Orljanu. To što se vratio u naš kraj, kaže, znači da nosi jako lepe utiske sa predhonih kolonija. –Domaćini i atmosfera su odlični, što znači da ću se rado odazvati pozivu organizatora da dodjem i narednih godina. Nekoliko slika, dodaje, nastaće tokom nedelju dana trajanja kolonije. –Trenutno radim na slici stare kuće, motiva koji se često može sresti na slikarskih platnima, a planiram i oslikavanje jednog ovdašn jeg pejzaža, koji je jako inspirativan za nas slikare, s obzirom na tri reke koje protiču kroz ovaj kraj i okolna brdašca.

Goran Nikolić je takodje učesnik kolonije, ujedno i domaćin. – Pošto je organizacija odlična i ima mnogo ljudi koji brinu o tome da umetnicima bude obezbedjeno sve što im treba, ja imam više prostora da se posvetim slikanju, kao i ostale moje kolege. A kada je o tome reč odabrao sam da na ovoj koloniji naslikam jedan ženski akt, što je i najčešća tema mojih slika , ali i večita inspiracija umetnika od davnih vremena do danas.

Goran Nikolić Pikaso, takodje učesnik Likovne kolonije (Foto: J.K.)

Dodajmo i to da su organizatori manifestacije, koja traje do 8.jula,  Javna biblioteka u Doljevcu i MZ Orljane, a kolonija se održava u okviru  Sabora Sv. Jovana Krstitelja. Tokom nedelju dana koliko ova manifestacija traje nastaće nekoliko desetina slika, koje će upotpuniti zavidnu kolekciju umetničkih dela koju  Javna biblioteka u Doljevcu poseduje, a svi radovi će biti izloženi za širu javnost tokom predstojećeg Sabora.

J.Kozomara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *