Liturgijom i sečenjem slavskog kolača počelo obeležavanje Sabora-Gorešnjaka u Kočanu

Baš u dane kad sunce neumoljivo prži, kad gori i nebo i zemlja, kao što je to slučaj ovih dana, obeležava se “Gorešnjak”, Sabor Sv.Arhangela Gavrila, crkvena slava u Kočanu. Veliki je ovo dan za sve stanovnike sela, ali i Doljevčane koji jako poštuju ovaj praznik i po tradiciji posećuju kočanski hram. Svi vernici uzdržavaju se od bilo kakvog teškog fizičkog rada na ovaj dan, bez obzira na to što Gorešnjak nije obeležen crvenim slovom.

Sabor u Kočanu (Foto: Marko Nikolić)
Sabor u Kočanu (Foto: Marko Nikolić)

Za sve prisutne vernike jutros od 8 časova održana je liturgija, koju su služili otac Bratislav, paroh kočanski, Djordjo ćurlinski, Trajko, koji je sada u penziji i Milan, nekadašnji kočanski paroh, danas konopnički, presečen je kolač, osveštana vodica i blagosiljani vernici. Domaćin crkvene slave bio je predsednik Crkvenog odbora, profesor matematike Dejan Mitrović iz Doljevca, a za sledeću godinu tu čast imaće Vojkan Vučković iz Kočana.

Danas se ova crkvena slava više praznuje okupljanjem u crkvenom dvorištu, no nekim velikim svetkovinama u domaćinstvima, kao što je to bilo ranije. Ipak, gostiju i u današnje vreme ne manjka. I danas će tokom celog dana, a naročito uveče, biti veselo i živahno u crkvenoj porti. Okupiće se stari i mladi, da se druže, popričaju, zapale koju sveću za zdravlje i sreću, kako to skoro stogodišnja tradicija nalaže.

Inače, smatra se da je ovaj letnji praznik ustanovljen na Svetoj Gori u 9. veku, za vreme careva Vasilija i Konstantina Porfirogenita i patrijarha Nikole (Hrisoverga) posle javljanja arhangela Gavrila u jednoj od karejskih kelija koji prstom po kamenu ispisao pesmu Bogorodici “Dostojno jest”. U narodu je ostalo ustaljeno verovanje da je ovo najbolji dan za novi početak. Narod S.Arhangela Gavrila smatra zaštitnikom ljudi i stoke od vremenskih nepogoda i vesnikom dobrih vesti.

J.K.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *