Major Dragan Gligić iz Jasenice razočaran u Vojsku Srbije napušta službu: “Branio sam svoju otadžbinu, jer rezervnu nemam, ali ovo više nije ta vojska”

Javnost u Srbiji, a naročito u ovom delu zemlje ovih dana uzburkala je informacija koja se pojavila u pojedinim medijima da je major Vojske Srbije, inače rodom iz Jasenice, u opštini Žitoradja, Dragan Gligić napustio vojnu službu, posle više od dvadeset godina koje je proveo kao vojno lice,  zbog toga što se, kako kaže, ne oseća više kao pripadnik one silne vojske koja se junački ponela prema NATO okupatoru, već kao radnik na održavanju kruga i prostorija. On se sada nalazi u inostranstvu i očekuje potrebne papire kako bi postao vozač kamiona. Naša redakcija pokušala je stupi u kontakt sa majorom Gligićem, ali je on trenutno nedostupan medijima. Zato  prenosimo izvod iz dokumenta koje je Gligić javno podelio na svom fb profilu, u kom se obraća zvaničnim vojnim instancama i traži prestanak radnog odnosa kao profesionalnog vojnika.

Izmedju ostalog oficir Gligić ističe da je iz posle petnaest godina u Vojnoj policiji bukvalno najuren, i to samo zbog toga što se nekome nije svidjao kao osoba, iako je stalno bio ocenjivan  odličnim ocenama. Medjutim, to nije bilo dovoljno da bi imao mogućnost napredovanja, s obzirom na to da je u činu majora već deset godina.  S druge strane, napreduju mnoge osobe koje to ne zaslužuju. “U vojnoj karijeri napreduju uglavnom oficiri koji su se o službu i zakone ogrešili  i to samo zato  što imaju debele veze. Oficir koga sam hapsio zbog napuštanja položaja i bekstva, danas je pukovnik”, ističe Gligić. Po njegovom mišljenju, vojnik u Srbiji danas nije vojnik, već piskaralo i običan radnik koji čisti krug i prostorije, koje  dodaje, datiraju još iz vremena kraljevine, te su kao takve u 21. veku neuslovne za rad oficira. “Pored toga, od oficira se očekuje da ćuti, da kada se pojavi  kontrola ili visoki vojni zvaničnik beži i krije se po krugu, što je ranije bilo nezamislivo”. Takodje,  mnogi mladji oficiri danas imaju prava da komanduju starijim i iskusnijim kolegama, što je neverovatno.

Primanja su  minimalna što se opravdava time da je država u teškoj situaciji i da svi moraju da se solidarišu sa narodom. Medjutim, to pravilo ne poštuje vojni vrh, smatra ovaj oficir. Posle dve decenije rada  major Gligić nije stambeno zbrinut, te i dalje živi u kući svojih roditelja, koju je renovirao iz kredita, a najgore je to što, ističe  njegov slučaj nije  usamljen. Naime,  “mnogi profesionalni vojnici danas napuštaju svoj posao, jer priče o boljim danima slušaju još od 2001. godine, ali to nikoga od glavnih i odgovornih ne zanima.”

Sve to, dodaje ostavilo je traga i na njegovo zdravlje. Iako je, kaže u vojsku ušao kao zdrav čovek iz nje izlazi bolestan. Ima srčane aritmije, a sluh mu je oštećen 60 odsto na oba uha. Bez obzira na to vojni “stručnjaci” su ipak procenili da je sposoban za vojnu službu.”Ne želim više da svojim radom u vojsci i dalje narušavam svoje zdravlje” napominje.

Na kraju priče zaključuje “da se više ne oseća  kao pripadnik one silne vojske koja se junački ponela prema NATO okupatoru, koju niko nije mogao da pokori i koja je branila svoju otadžbinu, jer rezervnu nema“.

Zbog svega navedenog, zahteva prestanak profesionalne vojne službe u skladu sa zakonom i moli  nadredjene da ne pokušavaju da ga kontaktiraju, jer je sve što je imao da kaže već rekao.

Nakon ovog javnog obraćana, Draganu Gligiću stiglo je mnogo poruka podrške i slaganja sa svime što je u svom otvorenom pismu ispričao.

J.Kozomara/Radio Koprijan

 

 

 

3 thoughts on “Major Dragan Gligić iz Jasenice razočaran u Vojsku Srbije napušta službu: “Branio sam svoju otadžbinu, jer rezervnu nemam, ali ovo više nije ta vojska””

  1. Ljudino, sedeli smo jednom, dva puta u društvu posle fudbala, neznam dali me se sećaš, nebitno. U pravu si hiljadu posto i nedaj da te je.. paprika i praziluk. Želim ti sve najlepše u daljem životu TAMO DALEKO!!!!!!

  2. Apsolutno sve tacno,ja sam u Vojsku usao kao zdrav a dobio zdravstvene probleme i ne verujem da cu jos dugo ostati u Vojsci,lezao sam u vojnoj bolnici u sobi sa pukovnikom koji je isto oboleo psihicki od Vojske. Sve tacno sto je major naveo i to ce potvrditi svi pripadnici koji su napustili a oni koji su jos u sluzbi ne smeju jer se plase prekomandi ili da ostanu bez posla.
    Bruka i sramota sta se sve radi u Vojsci

  3. Dragan Gligic je doskora bio major vojske Republike Srbije, a od pre par meseci je sofer, vozac kamiona. U nizu razloga koje navodi u svojoj pisanoj ostavci, izmedu ostalog, kaze da vojnik vise nije vojnik, vec jedno obicno piskaralo i radnik na uredenju kruga i prostorija u kojima radi. Dragan je jos naveo da je prestao da se oseca kao pripadnik one silne vojske koja se snazno i junacki ponela prema NATO okupatoru i koju niko nije mogao da pokori.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *