Malošište: Poljski kukurek vraćen na svoje staro stanište

Jesmo li ili nismo uspeli da sačuvamo jedino stanište poljskog kukureka u Srbiji trebalo bi da se vidi već ovih dana s obzirom na to da se očekuje klijanje ove biljke i to na njenoj staroj i dobro poznatoj lokaciji uz prugu u Malošištu, s koje je zbog rekonstrukcije pruge pomeren, izmeštanjem sloja zemlje debljine oko pola metra, a onda vraćen.

Poljski kukurek u aprilu već cveta, ali zbog nepovoljnih vremenskih uslova i izmeštanja još uvek se prostor izmedju pruge i puta na ulazu u Malošište iz pravca Doljevca ne žuti od cvetova ove biljke.

Hypecoum pseudograndiflorum Petrović, kako glasi naučno ime ove biljke, je krajem prošle godine izmešten, skidanjem sloja zemlje koji u sebi sadrži lukovice ove retke biljke, sa lokacije koja je stavljena pod zaštitu odlukom Ministarstva zaštite životne sredine, jer su radovi na rekonstrukciji pruge pretili da trajno unište blago koje još samo opština Doljevac ima. Potom, 2.marta, nakon što su završeni radovi na tom delu pruge, humusni sloj zemlje sa lukovicama poljskog kukureka je vraćen na svoje stanište. Tim poslom rukovodio je Zavod za zaštitu prirode iz Niša.

U Malošištu ova biljka rasla je na površini od oko 2 hektara, ali će sada zbog pomenutih radova, taj prostor biti sužen, jer je bilo neizvodljvo da se celokupno stanište sačuva. Zato je izmešten, a potom vraćen, sloj zemlje s mesta gde je biljka bila najkoncentrisanija i stručnjaci Zavoda za zaštitu prirode redovno obilaze ovaj prostor kako bi pratili stanje biljke.

Kako su nam stručnjaci tada rekli jedan deo zemlje nalazi se i u Zavodu, kako bi, u najgorem slučaju, bilo sačuvano seme ove izuzetno ugrožene biljne vrste, ali i kako bi se pratilo njeno stanje. Takodje su naglasili da nije moguće trajno izmeštanje  kukureka na neki drugi prostor, jer očigledno da mu tamo gde prirodno raste odgovaraju mikroklimatski uslovi i pitanje je da li bi na nekom drugom mestu opstao i pored svih napora.

Inače, prema podacima iz „Crvene knjige flore Srbije“ polјski kukurek je jedna od najugroženijih vrsta u flori Srbije, s obzirom na to da je opstao samo na ovom jednom lokalitetu i to u našoj opštini, što i piše u studiji „Stanište polјskog kukureka“ Ministarstva zaštite životne sredine, našavši se tako medju 171 ugroženom biljnom vrstom i podvrstom Srbije, što čini oko 5 odsto ukupne flore naše zemlje.

J.Kozomara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *