Minimalno povećanje poreza na imovinu

Načelnica Jasmina Paunović
Načelnica Jasmina Paunović

Kase opština i gradova ove godine biće “lakše” za ukupno pet milijardi dinara. Toliko bi, prema računici, trebalo da se prelije s lokala u republički budžet zbog izmene Zakona o finansiranju lokalne samouprave. Većina opština i gradova pokušaće da nadomesti taj manjak upravo kroz povećanje jednog od svojih najznačajnijih prihoda – poreza na imovinu. Ipak, sudeći prema najavama iz raznih opština, razrezani iznosi na njima biće veći u odnosu na lanjska rešenja. Na teritoriji opštine Doljevac, prema rečima Jasmine Paunović načelnice lokalne poreske administracije, došlo je do neznatnog korigovanja stopa poreza za imovinu, ali su pored toga one i dalje mnogo manje no u drugim opštinama.

“Na teritoriji opštine Doljevac obračunavanje za porez na zemljište se vrši na osnovu minimalnih  stopa, koje za zemljište  iznose 0,15 odsto”, napominje Paunovićeva,  “dok je”, kako kaže,  “maksimalno propisana stopa 0,4 posto. Ni jedna opština nema tako nisku stopu, tako da smatramo da smo gradjanima maksimalno izašli u suret. “

“Za fizička lica koja plaćaju porez na izgradjene objekte”, dodaje “ obračunavaju se stope od 0,2 odsto što je  upola manje od zakonskog maksimuma.”

Načelnica takodje podseća gradjane da na vreme namire svoje poreske obaveze, naročito one koji su dobili opomene, jer se u suprotnom zaračunava zatezna kamata, a nakon toga vrši i prinutna naplata u skladu sa Zakonom o poreskom postupku i poreskoj administraciji. Takodje, ističe da je neophodno da se prva rata ove dažbine, od ukupno četiri koliko ih ima tokom godine, plati  do 15. februara.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *