Ministar poljoprivrede u Žitoradji uručio ugovore o podsticajima pri nabavci traktora

WP_20170704_11_50_27_ProU Žitoradji su danas, u prisustvu ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislava Nedimovića, kao i opštinskog rukovodstva,  uručeni ugovori poljoprivrednicima koji su konkurisali za podsticaje koje ovo ministarstvo dodeljuje. Naime, sedmoro poljoprivrednih proizvodjača sa teritorije opštine Žitoradja za sada, od  ukupno njih 11-toro,  dobiće povraćaj novca u iznosu od 65 odsto ukupnih sredstava koje će uložiti u nabavku nove mehanizacije, do maksimalnog iznosa od 1.800.000 dinara,  kojima ministarstvo  pokriva troškove po gazdinstvu. Poljoprivrednici imaju rok od 90 dana da kupe traktore, a bitno je istaći, kako je rekao ministar Nedimović, da se najveći broj  poljoprivrednika u ovoj opštini bavi voćarskom i povrtarskom  proizvodnjom , što je bila i ciljna grupa ministarstva kod dodele ovih subvencija.

Ukupno je odobreno oko 2000 zahteva, rekao je ministar, a do sada smo poslali oko 300 ugovora poljoprivrednicima na teritoriji cele zemlje. U opštini Žitoradja danas uručujemo 7 ugovora, od ukupno 11. Ostali ugovori se pripremaju, tako da će i to biti realizovano narednih dana. Inače, Ministarstvo poljoprivrede, dodaje, obezbedjuje povraćaj sredstava u iznosu od 50 do 65 odsto sa PDV-om, u zavisnosti od opštine, a ja sam simbolično danas došao ovde da rešenja uručim lično poljoprivrednicima u opštini Žitoradja i obidjem nekoliko poljoprivrednika.

Inače, najveći broj poljoprivrednih proizvodjača iz ovog kraja raspolaže parcelama od jednog hektara, pa naviše, tako da su, kako je ministar naglasio, oni bili i ciljna grupa, jer je ovoga puta akcenat stavljen na manja  gazdinstva, koja  nisu često u mogućnosti da izdvoje sredstva  za modernizaciju svoje poljoprivredne mehanizacije. Ministar Branislav Nedimović dodao je da je u poslednje vreme broj  poljoprivrednika zainteresovanih za ove podsticaje povećan i u ovom kraju, kao i na nivou zemlje, što objašnjava otvaranjem kanala za izvoz naših poljoprivrednih proizvoda na inostrano trzište.- Ranije smo imali oko 1500 zainteresovanih na godišnjem nivou, a sada već preko 2000 zahteva za nabavku nove mehanizacije i to samo za ratarstvo i povrtarstvo.

Violeta Cvetković jedna od poljoprivrednica koja je danas potpisala ugovor, kaže u izjavi za radio Koprijan, da se bavi gajenjem pšenice, kukuruza kao i voćarskom proizvodnjom, pre svega uzgojem višnje i šljive. –Obradjujemo  oko 6 hektara, a novi traktor nam je neophodan, jer je ovaj koji imamo star preko 40 godina, često se kvari i otežava i poskupljuje sve poslove u poljoprivredi. Zato smo uzeli kredit od 2,2 miliona dinara, koliko novi traktor košta, s tim što će nam ministartsvo sada refundirati deo sredstava.

media-share-0-02-05-5402dbe611ee68ffe3371b04593fdf8582837f88cfbd7c83610fbb20c0ae8765-fbd9bb7e-b574-4f5f-973a-c29c5a637caaDanas su ugovori uručeni Violeti Cvetković, kao i  Andrejević Jovici i  Milošu, dedi i unuku, koji imaju odvojena poljoprivredna gazdinstva iz Žitoradje, Dragiši Milenkoviću iz  istog mesta,  Ljubiši Djordjeviću iz Asanovca, kao i  firmi Lab agro.

J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *