Ministar Vukosavljević obećao sredstva za srednjevekovni grad Koprijan

Prilikom nedavne posete opštini Doljevac ministar kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije Vladan Vukosavljević obećao je pomoć države za srednjevekovni grad Koprijan na planini Seličevici iznad Doljevca. Ovo utvrdjenje, iako se nalazi pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Niša i to pod rednim brojem jedan, nije dovoljno istraženo, a poslednja arheološka iskopavanja radjena su još pre 40 i više godina.

Zato je mnoge obradovala informacija da se za ovo kulturno blago konačno zainteresovala i država, posle niza godina u kojima se nošena zubom vremena, ali i nemarom, Koprijan tvrdjava, stara više od šest vekova, urušavala i bukvalno nestajala pred našim očima. –Saznao sam prilikom posete da imate značajne arheološke lokalitete, koji su sjajni izraz naše kulturne tradicije i istorije, te ćemo naći  način da i tu pomognemo, da uradimo arheološka istraživanja, restauraciju, konzervaciju i da razvijamo turizam, jer ovde ima šta da se vidi, rekao je ministar Vukosavljević.

Podsetimo, ovo utvrdjenje, najznačajniji je istorijski lokalitet ne samo u opštini Doljevac, nego i šire, a nastalo je još u 14. veku, tačnije 1371. godine u vreme vladavine Kneza Lazara. Veruje se da je izgradjeno na temeljima još starijeg objekta  iz rimskog perioda.

J.Kozomara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *