Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na sve pešake da povećaju opreznost i da poštuju saobraćajne propise

Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na sve pešake da povećaju opreznost i da poštuju saobraćajne propise, kako bi, uz sve mere koje sprovodi policija, doprineli očuvanju svoje bezbednosti i bezbednosti ostalih učesnika u saobraćaju.

Kako dodaju u saopštenju, u prethodna dva dana, u saobraćajnim nezgodama u Republici Srbiji poginula su troje pešaka.

Dve, od pomenute tri, nezgode dogodile su se prilikom prelaska kolovoza van obeleženog pešačkog prelaza, dodaju iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Napominju da je Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima propisano da su pešaci dužni da kolovoz prelaze tek nakon što se uvere da to mogu da učine na bezbedan način. S druge strane, istim zakonom propisano je da su vozači dužni da obrate pažnju na pešake koji se nalaze na kolovozu ili iskazuju nameru da će stupiti na kolovoz.

Pešaci godinama unazad predstavlјaju jednu od najugroženijih kategorija učesnika u saobraćaju u Republici Srbiji, imajući u vidu da oko četvrtinu od ukupnog broja poginulih lica čine upravo pešaci. Od početka ove godine, u saobraćajnim nezgodama poginula su 63 pešaka, od kojih su četvoro bila deca.

Uprava saobraćajne policije u kontroli saobraćaja konstantno sprovodi mere u cilјu očuvanja bezbednosti pešaka, kao što je merenje brzine u zonama pešačkih prelaza. Međutim, skreću pažnju i na istraživanja Agencije za bezbednost saobraćaja koja ukazuju da veliki procenat pešaka svesno prelazi kolovoz van pešačkog prelaza, čime i sebe i druge učesnike u saobraćaju dovodi u opasnost.

 (Foto: mup.gov.rs)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *