Miris paprike ajvarke širi se na sve strane – istražujemo cene povrća

paprikaPozni letnji dani tradicionalno su kod nas rezervisani za pripremu za predstojeću zimsku sezonu, bilo da je u pitanju priprema zimnice ili ogrevnog drveta. Miris pečene paprike se već uveliko širi iz dvorišta doljevačkih  domaćinstava, gde se punom parom radi na pripremi svega onoga što se tokom hladnih meseci nadje na stolu, poput ajvara, barene paprike, turšije, mešane salate, džemova… Ukoliko većinu onog što vam je potrebno, morate da kupite, ta zimska trpeza, kažu upućeni, može dosta da vas košta, pa smo zato  za vas danas istraživali kako se kreću cene povrća koje se najčešće koristi za pripremu zimnice.

Svakako da je uvek najbolje kada svoje namirnice sami proizvedete i imate takozvani zatvoreni krug od njive do trpeze. U velikom broju domaćinstava u našem kraju, s obzirom na to da smo poljoprivredni kraj, se trude da tako i bude, ali je vrlo često potrebno nešto i dokupiti, naročito ove sezone, kada je suša smanjila rod mnogih kultura. Onda se okrećemo pijaci, a njih bar u ovom kraju ne manjka. Pukovačka ponedeljkom, ona u Malošištu petkom, a u Žitoradji sredom. Pored toga i Doljevac ima svoju pijacu, doduše neuporedivo manju od ovih već pomenutih, ali koja je kupcima dostupna svakog dana, a tu su i piljare. Obilazili smo ovih dana sve njih i očekivano najpovoljnije cene su tamo gde je i ponuda najveća i najraznovrsnija.

Potražnja je višestruko povećana, pa je posećenost pijaca ovih dana veća no inače, jer domaćice  uveliko obilaze tezge u potrazi za paprikom, krastavcima kornišonima, paradajzom i svim ostalim proizvodima koji su tradicionalno  sastavni deo skoro svake tegle ili bureta.

Paprika ajvarka je svakako najzastupljenije povrće koje se koristi za najveći broj specijaliteta, ali kako joj i samo ime kaže uglavnom za ajvar, nadaleko poznati spcijalitet Južne Sbije. Njena cena se ovih dana na pijacama kreće od 40 do 45 dinara za kilogram. Paprika nizara prodaje se na komad po ceni od 5 dinara, rekli su nam prodavci. Kornišoni su takodje veoma tražena roba ovih dana, a ukoliko planirate da ih kupujete za kilogram ove vrste krastavca, potrebno je dati od 40 do 50 dinara.  Bilo mleveni, seckani ili kao jedan od sastojaka za pindjur ili pindžur kako ga još zovu, paradajz je takodje jako tražen, a njegova cena  se kreće u rasponu od 30 do 35 dinara.

Na manjim pijacama, poput one doljevačke cene su, zapazili smo, ipak nešto veće u odnosu na ove koje smo  već pomenuli, tako da se ovde, kako i sami prodavci kažu, pazari, ali u manjim količinama, uglavnom kada zafali neki sastojak.

Isto tako pored svega toga, za pripremu zimnice neohodna je i esencija, koja u doljevačkim marketima košta 140 do 160 dinara po litru i ulje čija je cena oko  130 dinara u zavisnosti od proizvodjača. So staje  od 33 do 45 dinara, a šećer 84 do 89 za jedan kilogram.

A ko nema vremena ili volje da se posveti ovom poslu sve može kupiti već pripremljeno u prodavnici ili direktno od domaćica koje svoje specijalitete pripremaju i za prodaju.  U marketima su cene svakako najmanje povoljne, a evo i kako se kreću.  Tegla  od 1 kg kiselih krastavčića u doljevačkim trgovinama je oko 230 dinara, mešana salata 90,  a cvekla 92 do 99 dinara, koliko staje i barena paprika.  Koliko je ajvar na ceni svedoči i podatak da se jedan kg ovog našeg poznatog specijaliteta prodaje po ceni od preko 550 dinara.

Pa, ko se kako  preračuna  u skladu sa svojim potrebama i mogućnostima, tako se i odlučuje.  A ako planirate da sve što vam je potrebno pripremite sami, vreme je da zasučete rukave, jer zima dolazi.

J. Kozomara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *